Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Casa de Asigurări de Sănătate semnalează creşterea numărului de cereri, odată cu începerea sezonului estival.

Deşi cardul european de sănătate nu este obligatoriu la trecerea frontierei, tot mai mulţi cărăşeni îşi iau măsuri preventive când pleacă în concediu în afara ţării, îngrijindu-se să-şi facă şi aceste documente. Asta pentru că emiterea lor este gratuită şi-i scutește de cheltuieli în cazul în care li se întâmplă să se îmbolnăvească sau au un accident care necesită asistenţă medicală. Toate bune şi frumoase, însă ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate, care emit cardurile, se aglomerează odată cu începerea sezonului estival, fiincă oamenii au început să prefere concediile în afara ţării şi nu se gândesc să-şi facă din timp actele.

Într-un comunicat de presă, preşedintele – director general al Casei de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin, ec. Sergiu Cătălin Andreş, spune că deja a crescut numărul solicitărilor: „Asigurații care au planificat să își petreacă concediile în statele Uniunii Europene ni se pot adresa pentru emiterea acestui act în așa fel încât să nu se ajungă la aglomerație inutilă. În primele patru luni ale anului am emis 1219 certificate provizorii, înlocuitorare ale cardurilor europene de asigurări de sănătate, iar în luna aprilie a anului curent – 439 de astfel de acte. Se poate remarca deja creșterea preconizată în numărul solicitărilor“.

De asemenea, se precizează că emiterea acestui tip de document este gratuită, iar eliberarea lui se face la cererea persoanei asigurate, pentru deplasări scurte în afara granițelor României și este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE. „Vă reamintim, adaugă Andreş, cardul european de asigurat nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este condiționată de prezentarea acestuia. Acest act conferă dreptul de asistență medicală de urgență necesară în cursul unei șederi temporare într-un stat membru al UE, dar nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează într-un stat membru UE în scopul de a beneficia de tratament medical pentru afecțiuni preexistente deplasării“.

În comunicat se mai arată că tratamentele pe baza cardului european se acordă în aceleaşi condiţii ca şi cele oferite asiguraţilor sistemului social de asigurări de sănătate din ţara de destinaţie, iar pe durata deplasării asiguraţilor români în statele UE/SEE/Elveţia, tratamentul nu este neapărat gratuit. Dacă asiguratul din ţara de destinaţie plăteşte o contribuţie personală sau o coplată pentru spitalizare, atunci şi beneficiarul de card european aflat în ţara respectivă va achita din surse proprii aceeaşi sumă, fără ca aceasta să-i fie decontată ulterior de casa de asigurări de sănătate. Cardul european poate fi utilizat la toţi furnizorii de servicii medicale din sistemul de securitate socială din ţara de destinaţie, nu doar la spitalele publice.