REŞIŢA – Majoritatea medicilor cărăşeni s-a adaptat la cerinţele noului sistem.
Peste câteva zile se va încheia în judeţul nostru campania de controale dispusă la nivel naţional prin ordin al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pentru verificarea modului de utilizare a cardului de asigurări de sănătate.
Până joi, în Caraş-Severin, membrii corpului de control din cadrul Casei judeţene de Asigurări de Sănătate verificaseră peste 400 de furnizori de servicii medicale.
„În cele mai multe cazuri, lucrurile decurg aşa cum trebuie. La medicii de familie, utilizarea cardurilor pentru pacienţii adulţi are loc în proporţie de 90%, iar timpul alocat utilizării sistemului informatic este cel aşteptat, cu mici sincope inerente în cazul în care tehnica are de suferit. În ceea ce priveşte farmaciile, utilizarea cardurilor se face în proporţie de circa 70%, pentru că cetăţenii sunt încă obişnuiţi să prezinte buletinul la eliberarea medicamentelor compensate sau gratuite. Precizăm că, pe lângă verificările efectuate, furnizorilor de servicii medicale li s-au oferit şi explicaţii şi au fost ajutaţi în utilizarea sistemului informatic pentru care s-a eliberat cardul naţional de asigurări“, ne-a declarat Nicolae Drăgan, şeful corpului de control din cadrul CJAS Caraș-Severin.
Potrivit acestuia, pentru deblocarea cardurilor (unde a fost introdus codul PIN greşit sau alte situaţii similare) se poate face de către medicii de familie care pot urma procedura postată pe site-ul oficial al Casei Naţionale şi al cele judeţene. Pentru situaţiile în care asiguraţii deţin un card care a fost activat dar au uitat PIN-ul, potrivit procedurii, acesta se blochează prin introducerea a cinci coduri greşite, iar apoi se deblochează potrivit procedurii.