Caraş-Severin, Romania

ANINA – Tonele de cărbune din curtea fostei fabrici de cherestea, aflata în centrul fostului oraş minier, vor fi valorificate.

Jurnal CS a scris mereu despre cărbunele existent în centrul Aninei, zăcământ ce abia aşteaptă să fie exploatat. Iniţial, o firmă din Bosnia şi-a exprimat intenţia de a-l valorifica, apoi bosniacii s-au răzgândit. Acum, terenul respectiv, practic fosta fabrică de cherestea, care a fost cumpărată de un cetăţean sârb, a fost vândută.

„Terenul a fost vândut unui belgian, care a obţinut în momentul de faţă toate avizele privind vânzarea acestui cărbune depozitat. Am reuşit să cădem de comun acord cu belgianul ca din valoarea totală a cărbunelui pe care îl vinde, pe tona de cărbune, să ni se dea şi nouă 6 euro, comunităţii, şi hala şi un teren de 7.000 mp din faţa halei pentru a putea face acel bazin de înot pe care noi doream să-l facem. Şi în felul acesta, acum lucrăm la dezmembrare, ca să putem trece acea hală şi acel teren comunităţii, ca să putem accesa şi noi diferite proiecte pe el. Guvernamentale , europene, cum găsim. Dar pentru a căuta acele finanţări, ne trebuie întâi proprietatea şi am convenit cu belgianul, Filip îl cheamă, să ne dea acest teren şi clădirea, precum şi 6 euro, la fiecare tonă vândută. De exploatare nu ne mai ocupăm noi, se ocupă el, firma lui, aşa că am scăpat şi de asta… în orice caz, e mai bine, pentru comunitate, decât cu sârbul“, ne-a spus primarul Aninei, Gheorghe Românu.

Se estimează că la Anina pot fi exploatate 150.000 de tone de cărbune, cu o putere de 3600 kilocalorii.