CARAŞ-SEVERIN – Legislaţia românească în vigoare prevede clar faptul că serviciile medicale pot fi oferite doar în spaţiu destinat acestui scop şi avizat de forurile de profil. Contrar regulamentelor, anumite firme maschează intenţia de publicitate prin servicii gratuite pe care doresc să le ofere cetăţenilor în locuri improprii pentru acest scop.
„Este o problemă actuală şi se pare că se va perpetua în ideea în care se insistă pe popularizarea funcţionării unor caravane pentru sănătate, zugrăvite în culori foarte luminoase. Nu mă deranjează ideea de caravană, în sensul în care aceasta ar fi reglementată în legile noastre. În Legea 95 din 2006, cu toate completările ulterioare nu există ideea sau noţiunea de caravană. Activitatea de prestare a serviciilor medicale în România se face într-un cabinet medical autorizat. Există excepţii la caravanele pentru programele Ministerului Sănătăţii, dar consultul are loc în cabinet, doar utilităţile fiind transportate în caravană”, a explicat dr. Dragoş Luca, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin. Cu toate acestea, există solicitări pentru organizarea unor astfel de manifestări în judeţ.
Consulturile nu se pot face în aer liber, în spaţii publice ori în condiţii improprii. Potrivit directivelor în vigoare, activitatea medicală trebuie autorizată într-un spaţiu amenajat corespunzător (indiferent dacă e public sau privat). „Din punctul de vedere al Colegiului Medicilor sau al deontologiei şi eticii medicale, se specifică foarte clar interzicerea activităţii medicale în spaţii publice. Mai mult, se consideră o concurenţă neloială şi chiar eludarea legii, propagandă sau publicitate mascată pentru a atrage pacienţii la sediul-mamă, să-i spunem aşa. Problema este aceea că cetăţenii se bucură la ceva gratis. Dar, o axiomă proaspăt creată spune că «ce e gratis nu există». Oamenii se bucură că vine cineva cu serviciul medical la ei, în stradă, şi li se oferă câteva facilităţi pe care sistemul medical românesc în imperfecţiunea lui nu le oferă atât de uşor”, a mai adăugat dr. Luca.
Istoria recentă pe acest segment a arătat că, atât la Reşiţa, cât şi la Caransebeş au fost punctate astfel de caravane, pentru consultaţii oftalmologice, iar autorităţile au promis avizul după obţinerea celui de la DSP Caraş-Severin. „Ministerul Sănătăţii ne-a răspuns notificării, avizând negativ astfel de practici. Avem la Oţelu Roşu o astfel de situaţie, zilele acestea. Nu e vorba de sancţionarea unui act medical, pentru că respectivele caravane, în baza unui contract, pot oferi serviciile într-un spaţiu pus la dispoziţie de autorităţile locale sau într-un cabinet de medicina familiei”, a mai adăugat directorul DSP Caraş-Severin.
Flavius Rotariu