Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Sătui de Crăciunul tradiţional sau de schi, aceştia aleg să-şi lărgească orizonturile turistice.

În concordanţă cu ofertele aduse pe piaţă de agenţiile turistice, plaja pachetelor turistice achiziţionate de bănăţeni a trecut de la Crăciunul cu vin fiert, pe pârtie şi Revelionul clasic, în jurul mesei bogate, la sărbători petrecute în pantaloni scurţi, în „ţările fierbinţi”.

„În condiţiile în care majoritatea cărăşenilor au crescut la ţară şi au avut ocazia, mai mulţi ani, să petreacă sărbătorile în mod tradiţional, noul trend este acela al unui Revelion în ţările calde, ieşit din tiparele obişnuite. Un simplu calcul a dus la decizia unui număr neaşteptat de turişti care au ales Dubaiul ca destinaţie turistică, cu preţ «fierbinte» pentru români. Agenţiile turistice s-au aliniat la solicitări şi preţul pleacă de la 650 de euro până la 1.400 de euro pentru o persoană, în funcţie de pachetele opționale. E vorba de taxe, transport, cazare, demipensiune şi ceea ce se numeşte «gala dinner», adică cina de sărbătoare”, a precizat Daniel Laţcu, managerul unei agenţii de turism reşiţene.

Dacă anii trecuţi turiştii alegeau vacanţe pentru schi în perioada sărbătorilor de iarnă, schimbarea o reprezintă decalarea perioadei. Cărăşenii încă doresc acest tip de vacanţe, dar în perioada ianuarie – februarie.

„Înainte preţul definea pachetul pentru cumpărători, iar acum, cei care doresc să petreacă finalul de an în interiorul graniţelor ţării îşi organizează concediul individual. Bugetul pentru turismul extern pleacă de la 250 de euro, cei care petrec în pieţele capitalelor europene”, a mai amintit Laţcu.

Flavius Rotariu