Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Ne împrumutăm la bănci mai mult decât economisim însă, și în aceste condiții, rămânem mai prudenți decât cei din alte zone.

Cel puțin asta arată statistica realizată de Banca Națională a României cu privire la creditele și depozitele constituite de persoane fizice și juridice în bănci. Potrivit datelor BNR, la sfârșitul lunii aprilie soldul creditelor cărășenilor depăşea valoarea totală a economiilor, atât în lei cât și în valută.

În cifre, cărășenii aveau la bănci credite în lei de peste 614 milioane în timp ce depozitele nu depășeau 437,9 milioane lei, ceea ce înseamnă un sold total al creditelor cu aproximativ 40% mai mare decât valoarea depozitelor populaţiei şi firmelor. La capitolul valută situația este asemănătoare, nici aici valoarea depozitelor constituite de persoanele fizice şi companiile din Caraș-Severin în bănci nereuşind să o acopere pe cea a creditelor contractate.

De exemplu, creditele cărășenilor se ridicau la 488,6 milioane lei iar depozitele depășeau cu puțin 333 de milioane, o diferență de peste 45 de procente în favoarea creditelor. La nivel național, doar în două județe, Sibiu și Harghita, suma totală a depozitelor era mai mare decât cea a împrumuturilor. Chiar și așa însă, Caraș-Severinul și Banatul sunt considerate, conform acestor date, zone cu firme și oameni mai prudenți în ceea ce privește împrumutul la bănci, cu un raport credite/depozite la nivelul întregii regiuni de 1,3. Asta spre deosebire de Moldova, cu un raport de 1,5, Muntenia – 1,7 sau Oltenia – aproape 2.

Nina Curiţa