Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În Caraş-Severin, reţeaua EURES, responsabilă cu exportul şi importul forţei de muncă, are doar porţi spre Malta. Despre ţepele pe care le-au încasat cărăşenii care visau la locuri de muncă în străinătate s-a tot scris. Există însă o cale instituţională, legală, care să le paveze cu succes calea doritorilor de joburi europene, şi anume EURES. Aceasta reprezintă o reţea de cooperare între serviciile publice de ocupare europene, în genul agenţiilor noastre de şomaj, fiind creată pentru facilitarea liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Spaţiului European şi în Elveţia, întregul ansamblu fiind coordonat de Comisia Europeană. De asemenea, printre partenerii serviciilor publice de ocupare cuprinse în reţea se numără sindicatele, organizaţiile patronale, dar şi ceilalţi actori cu implicaţii pe piaţa muncii.

Pe scurt, ca să nu lungim povestea, fiecare ţară are locuri de muncă mai mult sau mai puţin râvnite. Însă fiecare ţară a ajuns să fie mai mult sau mai puţin râvnită de românii din spaţiul mioritic. Şi ca toate regulile să fie „made in Romania“, fiecare judeţ are câte un consilier EURES, însărcinat atât cu încărcarea în reţea a posturilor disponibile pe plan local, cât şi cu oferirea de informaţiile despre condiţiile de viaţă şi de muncă dintr-un anumit stat european, având responsabilităţi în acea direcţie. Ei, bine, chiar dacă judeţul nostru trimite cai de bătaie în principal pentru Italia şi Spania, Biroul EURES din Caraş-Severin este o poartă deschisă spre… Malta. Deocamdată, până în prezent, structura cărăşeană nu ne-a oferit niciodată informaţii despre vreun loc de muncă de cavaler pe acele meleaguri.

Potrivit regulilor de la noi, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă oferă servicii gratuite de mediere a muncii în Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European în calitatea sa de membru EURES. Adică face pe intermediarul între omul simplu şi patronul străin. Principalele obiective ale reţelei sunt acelea de a informa oamenii în legătură cu oportunităţile de angajare în străinătate, să le ofere sfaturi în legătură cu problemele specifice fiecărei ţări, dar şi să caute angajatori de aici, dornici să recruteze străini.

Spre exemplu, există situaţii în care, în anumite state, pentru anumite profesii, salariul stabilit să nu fie cel acordat lunar, ci cel totalizat pe o perioadă mai lungă de timp. În vreme ce în altele, din salariul de pe contract, se reţin tot felul de cotizaţii, omul primind în mână mai nimic, dacă nu e informat corect. Informarea se poate realiza şi consultând site-ul www.eures.anofm.ro, unde persoanele interesate pot găsi toate ofertele de locuri de muncă vacante primite din ţările Spaţiului Economic European şi din Elveţia, de către consilierii EURES români. Portalul conţine secţiuni dedicate angajatorilor şi persoanelor care caută un loc de muncă, dar şi datele de contact ale tuturor consilierilor EURES din România. „De asemenea, pe acest site, pot fi făcute publice şi ofertele angajatorilor români care doresc să recruteze forţă de muncă din statele SEE şi Elveţia. În ceea ce priveşte oferta de locuri de muncă vacante existentă la nivel european, aceasta poate fi vizualizată accesând adresa www.eures.europa.eu. Portalul funcţionează ca un târg virtual de joburi la nivel european şi conţine oportunităţi de angajare din toate statele membre UE. Acesta oferă şi posibilitatea creării de conturi personale pentru angajatori şi pentru persoanele aflate în cătarea unui loc de muncă“, ne-a comunicat consilierul superior Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al AJOFM Caraş-Severin.

Oricum, cel mai mare avantaj al reţelei EURES este acela că trimite oamenii la muncă într-un mod legal, organizat, prin relaţii între instituţiile diferitelor state implicate. În plus, nu se percep comisioane de intermediere sau taxe pentru locul de muncă, riscurile de a fi înşelat fiind extrem de mici, contractele fiind deja perfectate la vedere, pe filieră oficială, cu încuviinţarea autorităţilor statelor respective.

Antoniu Mocanu

1 Comment

  1. Eures este o mare pierdere de timp. Daca vrea sa-si faca reclama de ce nu afiseaza joburile ocupate de romani in tarile UE cu ajutorul site-ului? E mare propaganda in UE !

Adaugă comentariu