CARANSEBEȘ – Cercetători ai antichităţii din şapte ţări şi-au dat întâlnire în municipiul de pe Timiș și Sebeș. Aceștia participă la cea de-a XLIII-a ediţie a Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantin Daicoviciu“, cu tema ”Granița în istorie din cele mai vechi timpuri până în perioada contemporană”.
„Ca în fiecare an, ne bucurăm să avem oaspeţi marcanţi din ţară şi din străinătate. Suntem deosebit de bucuroşi pentru că am reuşit să organizăm această manifestare, cu sprijinul Consiliului Judeţean şi cu ajutorul Ministerului Culturii“, a precizat dr. Adrian Ardeț, directorul Muzeului Caransebeș. Miercuri au fost stabilite şantierele arheologice şi conducătorii şantierelor arheologice sistematice din România. Joi, membrii Comisiei naţionale de arheologie vor efectua o vizită la complexul arheologic Tibiscum şi la Cetatea medievală a Caransebeşului.
Simpozionul este una din manifestările cu tradiţie din România şi una dintre cele mai importante, iar noutatea din acest an este conferită de prezența Comisiei Naționale de Arheologie care, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale a organizat, în prima zi a lucrărilor, dezbatarea „Câți Suntem?”, moderată de președintele comisiei, dr. Ovidiu Țentea.
Sunt prezenţi la eveniment istorici şi cercetători de la centre universitare din Serbia, Franţa, Polonia, Bulgaria, Croaţia și Italia, alături de specialişti din muzee şi centre de cercetare din țară. „Mă bucur să fiu prezent la o astfel de manifestare de tradiție, a 43-a ediție a simpozionului dedicat lui Constantin Daicoviciu, un simpozion într-un domeniu în care am înțeles că doar județul Constanța are mai multe ediții, respectiv, 44. Eu vreau să felicit muzeul din Caransebeș, să-i felicit pe toți cei care de-a lungul timpului au condus această instituţie, pentru faptul că suntem acum, aici. Vreau să urez bun venit oaspeților noștri din cele șapte țări, bun venit oaspeților noștri din România și să le spun, așa cum o fac de fiecare dată când avem în județul nostru musafiri, că se află în județul Caraș-Severin, probabil, cel mai frumos județ din țară”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Silviu Hurduzeu, prezent la deschiderea oficială a manifestării.
Evenimentul se va încheia vineri, 24 februarie, cu o excursie tematică, pe traseul Caransebeș – Zăvoi – Ulpia Traiana Sarmizegetusa – Orlea Sântămăria – Costești – Sarmizegetusa Regia. Organizatorii acestei manifestări de amploare sunt Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş, cu sprijinul Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi al Ministerului Culturii și Identității Naționale.