Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – De controlul celor de la Camera de Conturi nu au scăpat nici Primăriile Caransebeş şi Văliug.Continuăm să prezentăm din descoperirile Camerei de Conturi Caraş-Severin în urma controalelor din judeţ realizate anul trecut. Astfel, în 2011, la Primăria Caransebeş au fost înregistrate venituri suplimentare de 556.000 de lei, adică mai bine de o treime din totalul de la nivelul judeţului. În ceea ce priveşte prejudiciile, acestea au fost de 44.000 de lei, iar abaterile financiar-contabile – 130.000 de lei.

Dintre acestea, amintim virarea unui avans, care nu s-a justificat ulterior, către o societate (39.000 de lei) sau achitarea nelegală a unor indemnizaţii de însoţitor către două persoane cu invaliditate de gradul I, deşi acestea nu optaseră pentru asistent personal (5.000 lei).

În schimb, în comuna Văliug, deşi s-au înregistrat venituri suplimentare de 189.000 de lei (pe locul II după Caransebeş), au fost şi prejudicii de 172.000 de lei, şi, mai ales, abateri financiar-contabile de 25,6 milioane (în comparaţie, la nivelul întregului judeţ, acestea au fost de aproape 56 de milioane). Cea mai mare parte a acestei sume (21,6 milioane) provine din faptul că, în bilanţul contabil încheiat la finele lui 2011, Vila Klauss, predată Agenţiei Teritoriale a Taberelor şi Turismului Şcolar Caraş-Severin, nu a fost scoasă din patrimoniul comunei. O altă abatere, de 3,9 milioane, este şi faptul că nu s-au înregistrat ca active investiţiile finalizate din Văliug.

Alte abateri constatate au fost depăşiri ale cheltuielilor telefonice (6.000 de lei), plata unor sporuri nelegale (110.000 de lei) sau patru anvelope ce au fost achiziţionate dar care s-au „evaporat“, ele negăsindu-se nici în evidenţa contabilă, nici pe maşinile primăriei.

Nina Curiţa

Adaugă comentariu