REŞIŢA – La ceas aniversar, un plic şi două ştampile filatelice au fost create de reprezentanţii Forumului German.
Miercuri, 20 august, se împlinesc 160 de ani de la inaugurarea primei linii de cale ferată din România, care făcea legătură între Baziaş şi Oraviţa. Folosită iniţial în scop economic, doar pentru transportul cărbunelui, după diverse îmbunătăţiri tehnice, relaţia Baziaş – Oraviţa a fost deschisă traficului de pasageri doi ani mai târziu, înnoiembrie 1856.
Forumul Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin şi Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa marchează cei 160 de ani prin lansarea unui plic filatelic, care ilustrează gările Oraviţa şi Baziaş. Cu acelaşi prilej au fost confecţionate şi două ştampile filatelice ocazionale care vor fi folosite în cadrul oficiilor poştale din Oraviţa şi Socol în data de 20 august.
„Aceste ştampile au fost aprobate de către Federaţia Filatelică Română şi Poşta Română pentru ca întreaga corespondenţă care se trimite în data de 20 august din Oraviţa şi Socol, de care aparţine din punct de vedere poştal şi localitatea Baziaş, să fie ştampilată cu acestea. De menţionat şi că, la iniţiativa noastră, un grup de reşiţeni se va deplasa miercuri cu maşina la Baziaş, iar mai apoi cu trenul pe relaţiaOraviţa – Iam“, a declarat Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş-Severin. În decembrie 2013, o altă cale ferată din Caraş-Severin a fost sărbătorită de autorităţi. Este vorba despre prima linie de cale ferată montană din România, cea dintre Oraviţa şi Anina, cunoscută sub numele de Semmering-ul bănăţean, de la inaugurarea căreia se împlinesc 151de ani.
Roxana Bălan Nafiru