Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Două clase de elevi, a IV-a A şi a IV-a B, de la Liceul Diaconovici-Tietz din Reşiţa, au gătit pentru pofticioşi, joi, de Ziua Europei.  Meniul a fost ales cu grijă de copii, care au pregătit cu ajutorul părinţilor câte o reţetă tradiţională, specifică unei ţări alese de ei de pe continentul european.

De exemplu, elevul Paul Gabriel Turcuman a optat pentru o porţie de tortellini cu şuncă şi smântână asezonată cu pătrunjel, meniu din zona Italiei, în timp ce colegii săi au gătit sărmăluţe în foi de varză (România), paella (un preparat pe bază de fructe de mare şi orez din Spania), salată ungurească cu tăieţei şi legume, chifle cu brânză şi caşcaval (Cipru), clătite belgiene, ceapă călită cu brânză (Grecia), şniţele vieneze (Austria), tartă cu pere (Franţa), mere coapte (Germania) sau cremă de brânză (Suedia).

Evenimentul a avut loc în curtea Bibliotecii Germane „Alexander-Tietz“ din Reşiţa, iar printre invitaţi s-a aflat şi Viorica Cheregi, autoarea mai multor cărţi de bucate, apărute de-a lungul anilor la Reşiţa.

Aceasta nu a venit cu mâna goală, astfel că, la final, după ce a gustat din toate preparatele copiilor, a oferit ca premii câte o carte cu autograf. Acţiunea culinară a micuţilor bucătari face parte din cadrul proiectului „Călătorie prin Europa“, demarat în urmă cu cinci ani de profesoarele Loredana Kilvanya şi Constanţa Bugărin, de la Liceul Diaconovici-Tietz, şi care se derulează de fiecare dată în colaborare cu biblioteca germană. De remarcat că la acţiunea de joi şi-a adus aportul şi doamna Dolores Weisz, fost cadru didactic în cadrul liceului german din Reşiţa.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu