REŞIŢA – Iniţiativa de care vor beneficia aproximativ 165 de persoane, se bucură de o asistenţă financiară europeană de peste 2,5 milioane de lei.
Municipalitatea reşiţeană ne informează că a fost iniţiat un nou proiect, „Dezvoltarea de servicii sociale şi socio-medicale pentru persoanele vârstnice din municipiul Reşiţa“, pe Axa prioritară 4 – „Incluziune socială şi combaterea sărăciei“, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020. Este vorba despre un parteneriat între filiala cărăşeană a Crucii Roşii şi Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Reşiţa.
Pe scurt, este vorba despre un centru de zi, care să acopere nevoile de socializare şi diferite tipuri de servicii, fără a le acoperi beneficiarilor nevoia de un acoperiş: „Concret, proiectul constă în înființarea și dezvoltarea de servicii sociale adecvate nevoilor pentru 165 de persoane vârstnice din municipiul Reșița. Proiectul asigură accesul persoanelor vârstnice din municipiul Reșița la servicii integrate în concordanță cu nevoile specifice ale acestora, îmbunătățirea calității vieții, promovarea participării active a persoanelor vârstnice la viața socială, obținerea unei independențe/siguranță pentru persoanele cu necesități de îngrijire de lungă durată: unitate de îngrijire la domiciliu, centru de recuperare/reabilitare funcțională, voluntariat în rândul persoanelor vârstnice, asistență comunitară prin acces la spălatorie precum și participarea activă a vârstnicilor la viața comunității. Aceste servicii nou înființate vor fi sustenabile, ulterior implementării proiectului contribuind la creșterea nivelului de trai precum și creșterea nivelului de siguranță a persoanelor vârstnice din municipiul Reșița“.
Se vor bucura de aceste beneficii 165 de vârstnici, dintre care 70 vor beneficia de îngrijire la domiciliu, 60 – de serviciile de recuperare, 35 – de spălătorie, iar cel puţin zece persoane – de clubul voluntarilor. Contractul de finanţare acoperă o implementare de 33 de luni, cu obligaţia partenerilor de a susţine financiar serviciile sociale aferente cel puţin şase luni după expirarea termenului. „Costuriile pentru susținerea serviciilor sociale aferente proiectului pentru şase luni sunt de aproximativ 100.840 lei, reprezentând salarizarea celor doi kinetoterapeuți, patru îngrijitori la domiciliu, un șofer, un îngrijitor pentru spălătorie“.
Dar până la cele şase luni, bugetul este structurat astfel: 1,46 milioane de lei pentru cei de la Crucea Roşie, în calitate de lider de parteneriat, respectiv 1,09 milioane de lei pentru cei de la Direcţia de Asistenţă Socială, cumulând o asistenţă financiară de peste 2,5 milioane de lei, adică puţin peste 550 de mii de euro.