Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Din vorbe, evident. Că prin fapte, conducerea Primăriei i-a explicat că nu se prea poate.

După ce în urmă cu câteva săptămâni cerea un proiect european de modernizare totală a Spitalului Municipal de Urgență Caransebeș, consilierul local PSD Florin Bogdea a reluat subiectul la ultima reuniune de Consiliu Local. La ședința din aprilie i s-a explicat social-democratului că nu există deschise axe de finanțare pentru proiecte de modernizare totală a spitalelor, ci doar de reabilitare energetică, pentru Spitalul Bora lucrându-se la un astfel de proiect. În ultima ședință a CL, Bogdea a venit însă cu exemple ale unor spitale din București care ar fi accesat fonduri europene pentru modernizare: „Referitor la Spitalul Municipal, că spuneați că nu putem să accesăm fonduri europene, nu v-am contrazis în ședințele trecute, ba mai mult, a apărut și în presă, dar vreau să vă aduc la cunoștință că în alte părți se poate. La București s-au făcut trei astfel de spitale, Gomoiu, Filantropia și Cantacuzino, cu 9 milioane de euro pe Axa Prioritară 3. De ce nu faceți astfel de proiecte? M-am interesat și de banii pe care i-ați avut pentru reabilitarea ultimului etaj și a acoperișului, nu ați putut să-i accesați în 2016, dar aceeași sumă ați avut-o în 2017”.

Ce nu a mai spus consilierul PSD este că cele trei spitale bucureștene date ca exemplu au obținut, într-adevăr, finanțări europene de aproape 9 milioane de euro, dar nu pentru modernizarea clădirilor, ci pentru pregătirea profesională a medicilor și asistenților, pe Axa 4 – Programul Operațional Capital Uman.

Încă o dată, atât primarul Felix Borcean, cât și city managerul Andrei Ungur i-au explicat lui Bogdea cum stă treaba cu fondurile europene pentru spitale, dar și cu banii de la Guvern care s-au pierdut. „La finalizarea licitației s-a făcut contestație, s-a soluționat de abia acum dar nu mai sunt bani pentru că a venit anul fiscal nou și banii respectivi nu au mai fost prinși în bugetul guvernamental. Firma de pe locul șase a făcut contestație și așa s-a întârziat. Credeți că nu am fi folosit acei bani? Tocmai din această cauză nu am accesat la vremea respectivă fonduri europene, pentru că era mult mai la îndemână o finanțare guvernamentală, la fondurile europene e o procedură mai complicată”, a spus primarul Borcean, în timp ce city managerul Ungur a reamintit că „Spitalul Bora este pe Axa 3 POR, pe reabilitare energetică. Spitalul cel mare nu s-a putut pentru că odată s-ar fi bătut cap în cap cele două proiecte, iar a doua, gradul de seismicitate al clădirii mari, rezultat în urma expertizei tehnice, nu era eligibil”. „Și gradul de seismicitate se poate modifica”, a mai spus Bogdea, spre stupoarea unei părți a sălii, unii dintre cei prezenți având cât de cât idee despre ceea ce înseamnă o expertiză tehnică și în ce condiții poate fi modificată.