Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Chiar dacă în teorie sunt la un click distanţă, instituţiile de stat pot bloca, prin birocraţie, până şi coada mouse-ului.

Teoretic, tehnologia informaţiei deschide, chiar şi utilizatorului casnic sau angajatorului de rând, noi orizonturi, multe dintre acţiuni fiind la un click distanţă. Inclusiv angajările. Ei, bine, când vine vorba însă de angajări prin intermediul unei platforme susţinute de stat, lucrurile se schimbă. Astfel, pentru a găsi sau a publica un loc de muncă prin intermediul internetului, dar pe cale oficială, atât companiile, cât şi persoanele fizice trebuie să-şi creeze un cont pe portalul www.semm.ro, SEMM însemnând Serviciul Electronic de Mediere a Muncii.

Aparent, nimic mai simplu, conturile utilizatorilor sau mai precis codurile acestora care pot fi introduse în SEMM sunt CNP-ul, în cazul persoanelor fizice, respectiv CUI-ul pentru companii. Dar pentru a crea un cont de utilizator pe site există trei modalităţi, care nu sunt chiar la un click distanţă. Cei mai avantajaţi sunt cei care n-au avut niciodată nimic de-a face cu şomajul. Aceştia îşi pot crea singuri un cont, dacă nu au fost înregistraţi ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la niciuna dintre agenţiile de ocupare a forţei de muncă.

În cazul persoanelor care sunt înregistrate în sistem ca fiind în căutarea unui loc de muncă, lucrurile se complică. Dacă respectivele persoane nu au vrut sau au omis să-şi declare un cont de email atunci când au fost înregistraţi (inclusiv ca şomeri), vor mai avea de făcut un drum!

„Trebuie să vă prezentaţi la unitatea teritorială unde aţi depus dosarul şi să vă actualizaţi contul de email. A doua zi veţi putea activa contul”, se arată în instrucţiunile furnizate de către cei de la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Pentru activarea contului mai este necesară o procedură pe care o pot face şi cei care şi-au declarat adresa de poştă electronică atunci când şi-au depus dosarul pentru şomaj sau pentru căutarea unui loc de muncă. Aceasta presupune accesarea site-ului, însă în cazul lor nu poate fi creat un nou cont, pentru că au deja unul, chiar dacă nu şi l-au făcut niciodată! Ei trebuie să acţioneze legătura „Aţi uitat parola”, după care este necesară verificarea căsuţei de email, apoi activarea, apoi stabilirea parolei, apoi… Şi apoi, în cel mai bun caz, dacă nu v-aţi plictisit, angajarea.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu