Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – După modificarea şi înăsprirea regulilor de atestare tradiţională a produselor alimentare, nici un cărăşean nu a mai reuşit să-şi înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii.

Produsele tradiţionale sunt tot mai căutate de români, în ciuda preţului „piperat“ pe care acestea îl au. Însă nu orice produs realizat în gospodăria ţăranului este şi tradiţional. Potrivit legislaţiei în vigoare, pentru a dobândi această calitate produsul trebuie realizat exclusiv din materii prime locale, fără aditivi alimentari, având la bază o reţetă şi un procedeu de prelucrare tradiţională.

Până la intrarea în vigoare a Ordinului 724/2013, la nivel judeţean aveam opt producători agricoli cu 35 de produse atestate din toate categoriile, respectiv lactate (telemea de oaie), carne (slănină afumată, şuncă ardelenească, sângerete, tobă şi cârnaţi de casă), fructe (răchie de prune şi mere), pâine şi ciuperci (zacuscă şi salată). Din cauza birocraţiei şi a înăspririi regulilor de atestare tradiţională, nici un cărăşean nu a mai reuşit până în prezent să-şi înregistreze produsul la Ministerul Agriculturii.

„La momentul publicării Ordinului 724/2013, cei opt producători atestaţi conform Ordinului 690/2004 au fost înştiinţaţi că sunt nevoiţi să se reatesteze potrivit noilor prevederi. Astfel, s-au prezentat pentru reatestare doi operatori, un crescător de ovine şi un producător de ciuperci, pentru şase produse tradiţionale. Pentru telemeaua de oaie documentaţia a fost depusă la sfârşitul lunii noiembrie 2014, după înţărcarea oilor, când nu a mai fost posibilă verificarea procesului de producţie şi obţinere a produsului tradiţional care s-a dorit atestat. De cealaltă parte, caietele de sarcini pentru zacuscă, diverse sortimente şi salată de ciuperci, depuse de producătorul din Bocşa nu au fost întocmite conform Ordinului 724/2013. Ce este important de reţinut este faptul că nu noi, Direcţia Judeţeană de Agricultură, eliberăm atestatul de produs tradiţional, ci Ministerul Agriculturii. Noi verificăm dacă documentaţia depusă de solicitant respectă prevederile Ordinului 724/2013 şi comunicăm în scris, în termen de 15 zile de la înregistrare, dacă există neconformităţi“, ne-a declarat Mariana Brujan, şef-serviciu Direcţia Agricolă Caraş-Severin.

Pentru a obţine atestatul de produs tradiţional, producătorul mai trebuie să ataşeze la dosar şi referinţe biografice despre vechimea produsului, şi să dovedească că reţeta de fabricaţie este moştenită din generaţie în generaţie, lucru destul de greu de realizat. În plus, Ordinul 724/2013 limitează şi capacitatea de producţie, Ministerul Agriculturii punând accentul pe calitate şi nu pe cantitate. „Nu e vorba că nu doresc să-şi atesteze produsul, ci nu mai reuşesc să îndeplinească condiţiile prevăzute de noul ordin. Unii dintre ei nu pot prezenta istoricul reţetei, alţii doresc să producă mai mult decât le este permis“, a mai precizat Mariana Brujan.

3 Comments

  1. mda, asta se intampla in Romania. Descurajam acei romani, care pastreaza traditia, si ne ofera produse sanatoase fara chimicale, si dam liber la toti hotii sa fure cu supermarketurile lor. Si culmea, banii nu se reinvestesc in tara noastra. Si pentru ce toate astea ???? Pt un rahat de spaga…

  2. Poate asa se va termina cu produsele de prosta calitate si mizeria crunta din piata Resita Nord.

Adaugă comentariu