Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Odată cu încălzirea vremii, amatorii vehiculelor cu două roţi îşi fac apariţia pe străzile Reşiţei. În marile oraşe europene, bicicleta este un mijloc de transport rapid şi ieftin, fiind folosit, deopotrivă, şi de tineri, şi de adulţi. În România, şi mai cu seamă la Reşiţa, puţine sunt persoanele care renunţă la vehiculele cu patru roţi în favoarea celor cu două, însă numărul celor care dau maşina pe bicicletă este în creştere. Cei care confirmă acest lucru sunt vânzătorii de biciclete. „De la începutul lunii aprilie, de când s-a încălzit vremea, vânzările merg foarte bine. În medie, vindem între şapte şi opt biciclete pe zi. Majoritatea clienţilor noştri sunt bărbaţi, dar nici doamnele nu ne ocolesc“, ne spune Cristian Şimonea, lucrător comercial.

În funcţie de dotări, bicicletele au preţuri cuprinse între 500 şi 1.600 de lei. Cele mai ieftine sunt cele pentru copii, unde preţurile pornesc de la 350 şi ajung la 600 de lei, iar cele mai scumpe sunt cele fabricate din aluminiu, a căror preţ depăşeşte 1.200 de lei. De regulă, acest tip de biciclete sunt cumpărate de cei pasionaţi de mountain biking, care nu ţin cont de banii pe care-i lasă în magazine. „După bicicletele pentru copii, cele mai căutate sunt cele clasice, care au preţuri între 600 şi 800 de lei, şi care sunt cumpărate în special de vârstnici“, ne mai spune Cristian Şimonea.

Cel mai adesea, pe străzile Reşiţei sunt zăriţi pedalând tinerii, cu vârsta până în 35 de ani, dar nici cei trecuţi de prima tinereţe nu ocolesc acest mijloc de transport. Nici nu e de mirare, deoarece bicicleta nu consumă combustibil, şi aduce o mulţime de beneficii pentru sănătate. „Mă deplasez foarte rapid cu bicicleta, mai cu seamă că Reşiţa nu este un oraş aglomerat. Totuşi, mă deranjează pietonii care circulă pe pistele de bicicletă, dar sper că, în timp, se vor obişnui şi vor înţelege rolul pistelor“, ne-a spus tânărul Liviu Marcu.

Un alt mijloc de transport căutat de reşiţeni pentru consumul mic de combustibil este scuterul. Un astfel de vehicul, care nu consumă mai mult de trei litri de benzină la suta de kilometri, este opţiunea perfectă pentru şoferii care s-au săturat să lase în benzinării jumătate din salariu, pentru a face plinul autoturismului. „Anul trecut, vânzările au mers foarte bine, însă, de când cu noua legislaţie rutieră care cere permis de conducere mopediştilor şi scuteriştilor, nu mai putem spune acelaşi lucru“, mărturiseşte Cristian Şimonea.

Roxana Bălan Nafiru

1 Comment

  1. Desi Resita a facut un pas spre civilizatie prin marcarea pistelor pentru biciclete, resitenii mai au mult de lucru la educatie pina vor respecta acest lucru si vor lasa aceste piste libere. Incepind cu pietonii care vocifereaza cind sunt avertizati ca daca vor sa circule pe aceste piste sa isi cumpere biciclete pina la taximetristii care bloceaza aceste piste in totalitate si care nu sunt vazuti de politie pentru a fi sactionati.

Adaugă comentariu