Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Subvenţiile pentru transport nu au fost achitate, iar cea mai mare parte din sume este datorată pentru pensionari (2.100.000 de lei) şi persoane cu handicap.  Vârstnicii, persoanele cu dizabilităţi şi cele cu venituri mici din municipiu riscă să rămână fără gratuitatea de care beneficiau până acum la transportul în comun. Şi asta din cauza modului defectuos în care s-au adunat subvenţiile pe care Primăria Reşiţa le are faţă de operatorul Ro-A-Tir.

Într-o recentă conferinţă de presă, Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa, a ţinut să facă publice câteva aspecte ce ţin de situaţia financiară a urbei: „În data de 13 iunie – 13, număr cu ghinion – am primit o înştiinţare de poprire la Primăria Reşiţa, de la executor judecătoresc, legată de datoriile la Ro-A-Tir. Au un prim proces câştigat, de 2.200.000 de lei, pentru care dânşii au pus o poprire pe conturile Primăriei Reşiţa. În 17 iunie, a fost emis un document către cei de la Ro-A-Tir, prin care li s-a solicitat o eşalonare de plăţi, pe iunie, iulie, august şi septembrie. Nu am primit niciun răspuns de la dânşii, dna Uzun (directorul Economic al municipalităţii – n.r.) a venit la mine şi am rugat-o să facă plăţi cu prioritate, ca să ne eliberăm conturile. Dar vreau să ştiţi în ce situaţie suntem: avem conturile blocate. Facturile restante la Ro-A-Tir le-am solicitat serviciului care are relaţia cu Ro-A-Tirul şi se ridică la 3.300.000 de lei, din care doar pe 2016 avem un milion, deci o treime este pe primele şase luni ale anului. Şi aici nu sunt incluse cele 2.200.000 de lei pentru care avem sentinţă definitivă. Deci depăşim un milion de euro“.

Cu alte cuvinte, în total, datoriile faţă de operatorul de transport sar dincolo de 5.000.000 de lei. „Interesant este următorul aspect: cea mai mare parte a lor are legătură cu subvenţiile, spune Ioan Popa. Iar aceste subvenţii le-am luat şi le-am defalcat. 2.100.000 de lei sunt pentru transport pensionari, 1.000.000 de lei sunt pentru transport persoane cu handicap. Celelalte sume sunt mici, sunt tot felul de sume pentru transport pentru Centrul ABC, Centrul Maria, Centrul Vârstnici, transport sportivi, angajaţi direcţie, elevi Moniom, donatori de sânge, cetăţeni de onoare şi cazuri sociale. Avem inclusiv cetăţeni de onoare ai Reşiţei care circulă gratuit cu mijloace de transport în comun. Pentru mine este uşor hilar acest lucru. Toată această plajă de beneficiari ai subvenţiilor pe transportul public a generat o situaţie în care vreau să vă spun că astăzi noi plătim subvenţii neplătite din 2013, 2014. Aceşti bani nu s-au mai plătit de doi ani jumate, de trei ani! Şi suntem cu conturile blocate, este o realitate pe care trebuie să o ştie toată lumea!“.

Facturi încărcate la triplu

Şeful administrativului reşiţean a vorbit însă şi de anumite practici neortodoxe existente la capitolul subvenţii: „Am identificat o factură din septembrie 2012, care a fost în final stornată, în valoare de 272.000 de lei… La vremea respectivă, se dădeau tichetele de gratuitate în culori. Şase luni roşu, şase luni galben, astfel încât să se aibă cât de cât o evidenţă legată de cine utilizează aceste tichete, dacă le utilizează pensionarii, dacă le utilizează în parametrii de timp solicitaţi, de câte trei luni sau şase luni, şi în ultima lună de utilizare a tichetelor de culoarea respectivă, sumele de decont a fost de trei ori media lunilor precedente. Cu alte cuvinte, Ionescu, Popescu, Georgescu, pensionari care au circulat cu autobuzele, se presupune din datele Ro-A-Tir că au circulat de trei ori mai mult decât de obicei în ultima lună, în care se epuizau acele tichete de acea culoare şi nu mai puteau fi puse în procesele verbale din lunile următoare. Lucru care îmi certifică faptul că acest mod de acordare a subvenţiilor este unul totalmente deficitar şi păgubos pentru Primăria Reşiţa. În perioada următoare vom lua cu siguranţă o decizie în ceea ce priveşte subvenţiile, pentru că nu mai putem să mergem în acest fel, trebuie să găsim o soluţie. Suntem cu conturile blocate din cauza Ro-A-Tir, sumele sunt extrem de mari“.

Cu sau fără subvenţii?

Cu sau fără iz electoral, trebuie spus că adresa vizând impunerea popririi a ajuns la Primăria Reşiţa la o săptămână după alegeri, fiind emisă de către un executor judecătoresc din Timişoara. Edilul crede că există şi căi de ieşire din acest impas: „Există două soluţii în această problemă, una soft şi una hard. Va trebui să văd, cu colegii mei din primărie, pe care o vom adopta. Soluţia soft este ca noi să schimbăm urgent modul de acordare şi de verificare a utilizării acestor subvenţii – tichete, abonamente şi aşa mai departe. Să facem un ticketing ca la Alba Iulia, de exemplu, ei îl au electronic, cu SMS, iei biletul din altă parte, sau să punem alături de cei 20 de controlori ai lor, încă 20 din cadrul primăriei. Şi costurile mi le asum! Pentru că, vă spun, cu siguranţă vom face economie mult mai mare decât cât m-ar costa pe mine să ţin 20 de controlori, să-i dublez pe ai lor. Şi mai este varianta hard, pe care trebuie s-o luăm în considerare: o hotărâre de consiliu local prin care eliminăm subvenţiile în totalitate, până la găsirea altei soluţii. Adică, vrem să facem o societate comercială a primăriei, care să preia transportul public, pentru că înţelegerea cu Ro-A-Tirul expiră în 2017“.

„Sursa“ dizabilităţilor

Vizavi de numărul mare de persoane cu handicap care circulă cu mijloacele de transport în comun, care sunt la jumătatea numărului bătrânilor Reşiţei care beneficiază de gratuitate, primarul a precizat: „Sunt datele noastre, de la Serviciul de Asistenţă Socială, dar cea mai mare parte a acestor persoane cu dizabilităţi sau însoţitori ne vin nu de la noi, de la primărie, ci de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială, de la dna Ana Vasile. Şi voi face o verificare om cu om acolo, să vedem despre ce este vorba. Ideea este că Ro-A-Tirul este într-o situaţie teribilă pentru ei, în sensul că abonamentele se plătesc de către noi, sunt sau nu utilizate, tichetele pe care le primesc pensionarii gratuit nu ştim dacă sunt folosite de ei sau de alţi cetăţeni şi ele vin pe proces verbal şi sunt plătite în totalitate, astfel încât ei sunt într-o situaţie «win-win», ei nu pierd niciodată“. Edilul a promis că îi va ţine pe reşiţeni la curent vizavi de măsurile ce vor fi luate la acest capitol.

Adaugă comentariu