Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Îngrădite de noua conjunctură, pasiunile pentru energie regenerabilă au început să se stingă.

Cu câţiva ani în urmă, atât activiştii pentru protecţia mediului cât şi privitorii de pe margine susţineau în cor că viitorul nu poate fi altul decât bazat pe energie verde, regenerabilă. Zis şi făcut. Oamenii de afaceri au început să investească într-o nouă „pasiune“, susţinută şi de ministerul de resort, care le acorda certificate verzi, susţinere financiară şi morală.

Mai mult, lucrul mergea bine, mai ales când omul punea seara capul pe pernă gândindu-se că face un bine mediului înconjurător şi se aduna şi un profit în cont. Dar, pentru că orice minune nu ţine decât prea puţin timp, acelaşi minister s-a convins de faptul că acele calcule făcute în pripă reduceau serios bugetul alocat. De aceea a redus valoarea certificatelor până când acestea nu au mai reprezentat nimic.

Mai mult, prezent la Reşiţa, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, le-a transmis respectivilor investitori prin presa cărăşeană că am depăşit ponderea de „verde“ în producţia de energie şi că ar trebui să se oprească. În acest caz, respectivii oameni de afaceri, rând pe rând, fie au renunţat, fie li s-a respins autorizaţia.

O reevaluare a bazei de date aflată la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin arată că pe segmentul parcuri eoliene două planuri urbanistice zonale (PUZ) au fost clasate în procedură pentru aviz de mediu şi 12 parcuri eoliene aflate în procedură pentru obţinerea acordului de mediu au primit decizie de respingere, iar pe segmentul microhidrocentrale (MHC) patru au primit decizie de respingere la acordul de mediu.

Decizii similare au primit şi trei parcuri fotovoltaice (două în procedură pentru aviz de mediu şi unul pentru acord de mediu). Respectivele investiţii care au căzut în cap vor afecta (sau nu) comunităţile din Brebu, Caransebeş, Feneş, Mehadia, Băile Herculane, Domaşnea, Sasca Montană, Ciuchici, Naidăş, Gârnic, Oraviţa, Socol, Pojejena, Berzasca, Vrani şi Răcăşdia. Sau, mai precis, niciun kilowatt produs acolo nu ne va aprinde becurile.

1 Comment

  1. Este un articol propagandistic de cea mai joasa speta. In primul rand, nu cred ca vreun activist adevarat de mediu a sustinut vreodata ca uciderea raurilor, adica implementarea de microhidrocentrale, reprezinta energie verde. Asta sigur au facut-o puzderia de impostori din domeniu. Niciun minister nu a redus valoarea certificatelor, aceasta este stabilita de piata. Daca ati vrut sa spuneti ca s-a redus numarul de certificate pentru mafia microhidrocentralelor de la 3 la 2,3 atunci chiar ca sunteti penibili. Adica oamenii aia ar trebui sa infunde inchisoarea pentru ca ne lasa pe noi, si toate generatiile care (speram ca) vor urma, fara rauri de munte si voi le plangeti de mila ca se-mbogatesc pe spatele nostru ceva mai putin??! Si nu avem nevoie de niciun kw in plus sa ne aprinda becurile pentru ca avem surplus de energie si consum in scadere. Acesta este un articol la comanda pentru ca in 6 mai a fost zi de proces privind planul macabru privind „micro”hidrocentralele din Tarcu.

Adaugă comentariu