Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – În loc să se mute în Bulgaria, AWS va mai angaja încă 1.200 de persoane la fabrica din Caransebeş.La începutul acestei săptămâni, primarul municipiului Caransebeş, Marcel Vela, şi Cătălin Tischer, directorul producătorului de cabluri şi instalaţii electrice pentru industria auto AWS, divizie a concernului japonez Sumitomo, s-au deplasat la Bucureşti pentru a rezolva o problemă legată de extinderea fabricii cu o încă o hală de producţie.

În noua locaţie, alte 1.200 de persoane ar urma să lucreze la fabricarea sistemelor electrice pentru modelele Skoda, pe lângă cei 2.400 de angajaţi actuali care produc, în celelalte două hale, subansamble pentru mărcile grupului Volkswagen.

Deşi construcţia noii hale de producţie este terminată iar reţelele de utilităţi finalizate, la Ministerul Economiei trenează, din toamna anului 2011, avizarea consumului suplimentar de gaz metan necesar pentru încălzirea noii locaţii. Deoarece extinderea fabricii este chiar la graniţa Caransebeşului cu comuna Buchin, motivul oficial oferit de către reprezentanţii Ministerului Economiei a fost acela că Buchinul nu figurează în evidenţele Romgaz ca localitate racordată la reţeaua naţională de distribuţie a gazului metan.

Această problemă nu numai că a pus în pericol extinderea, ci chiar şi întreaga investiţie AWS de la Caransebeş, întrucât reprezentanţii societăţii, sătui de întârzieri, erau pregătiţi să mute investiţia din Banatul de Munte în oraşul bulgar Mezdra, unde mai deţin o fabrică de acelaşi profil. Totuşi, pe ultima sută de metri, s-a găsit o soluţie care să permită continuarea activităţii unuia dintre principalii angajatori din Caraş-Severin.

În urma discuţiilor purtate la Bucureşti, se pare însă că delegaţia din Caransebeş a reuşit să obţină până la urmă avizarea consumului suplimentar de gaz metan, ceea ce va face ca producătorul de sisteme electrice auto să se extindă în România iar, în acest an, în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, să mai fie angajate încă 1.200 de persoane. Întrebat dacă întârzierea are cauze politice, primarul Caransebeşului, Marcel Vela, ne-a declarat: „Nu cred că acesta este motivul. Cred că birocraţia şi mentalitatea sunt departe de a fi flexibile şi europene. Important este că acum, la unele instituţii centrale, sunt totuşi unii oameni receptivi, care au promis că în această săptămână vor rezolva situaţia“.

Nina Curița

1 Comment

  1. Cred ca e o confuzie.
    Fabrica se afla pe teritoriul Comunei Buchin.

    De ce oare pe teritorul comunei exista mai multe fabrici noi decit in Municipiul Caransebes iar cele vechi sunt aproape inchise ?

    Domnul Vela este cumva primarul comunei Buchin!!!

Adaugă comentariu