Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Una dintre ele este apa termominerală de la Băile Herculane, care, în cea mai mare parte a sa, se pierde… pe râul Cerna.

Dumnezeu ne dă, dar nu ne bagă şi în straiţă! Spune o vorbă din popor, care se adevereşte tot mai mult şi în cazul judeţului nostru. Invitat în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural pentru a prezenta activitatea Agenţiei Naţionale de Resurse Minerale – Compartimentul Inspecţie Teritorială Caransebeş, inspectorul Viorel Stoica mărturisea că deşi stăm pe o „mină de aur“, autorităţile nu ştiu cum să profite de ea.

„În afară de petrol, judeţul nostru are cam tot ce se numeşte resurse: ape termominerale, ape plate, roci utile, nemetalifere, mine de minereuri şi cărbuni. De-a lungul timpului, şi pe tot parcursul activităţii mele, am avut o serie de întâlniri cu mulţi agenţi economici, atât din ţară cât şi din străinătate. Vă rog şi pe dumneavoastră ca în cadrul întâlnirilor pe care le aveţi cu agenii economici, la nivelul Prefecturii şi Consiliului Judeţean, să promovăm mai mult tot ceea ce înseamnă această activitate de exploatare a resurselor minerale din Caraş-Severin“, a subliniat Viorel Stoica.

Pentru a fi mai convingător, acesta a intrat în miezul problemei, declarându-se deranjat de situaţia de la Băile Herculane, unde „pâinea şi cuţitul“ sunt în mâinile societăţii Hercules.

„După cum bine ştiţi, apele termominerale de la Herculane sunt exploatate pe baza unei licenţe care aparţine societăţii Hercules. Aflată în insolvenţă, din păcate, aceasta nu reuşeşte să-şi îndeplinească, aşa cum trebuie, obligaţiile asumate prin licenţă. Poate o parte din dumeavoastră aţi fost la Karlovy Vary, în Cehia. Apa de acolo este asemănătoare calitativ cu ce avem la Herculane. Numai că staţiunea balneară Karlovy Vary este foarte bine pusă la punct. Din păcate, la Herculane, observăm că, de-a lungul anilor, nu s-a făcut mai nimic. (…) Gradul de valorificare a apei din staţiune este relativ mic, de numai 12 – 14 %. Practic, în ce mai mare parte, apa se varsă, se pierde în râu, în loc să fie valorificată. Nu sunt un specialist în fonduri europene, dar cred că un proiect ar ajuta. Iar un centru SPA în staţiune, nu ar strica! De asemenea, aş vrea să-i rog pe domnii primari să înţeleagă că apa, resursele minerale pot fi exploatate!“, a mai precizat Viorel Stoica.

Societatea Hercules şi-a obţinut licenţa de exploatare în anul 2000, pentru o perioadă de 20 de ani. Deşi legislaţia nu este permisivă, autorităţile locale şi judeţene încearcă recuperarea acesteia înainte de 2020. „Cunoaştem foarte bine această problemă şi am încercat, în trecut, să recuperăm această licenţă, însă cum societatea este în insolvenţă, legislaţia este destul de ambiguă şi de aceea, în continuare, căutăm să recuperăm această licenţă înainte de 2020, când este de drept încetată“, a explicat vicepreşedintele forului judeţean, Ionuţ Popovici, la finalul şedinţei de Colegiu Prefectural.

Foto: aventurainromania.ro