Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Motorul activităţii de administrare a urbei, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului, a fost votat, zilele trecute, de aleşii reşiţenilor, întruniţi în şedinţă ordinară.

„Au fost analizate o serie de proiecte importante pentru comunitatea reşiţeană, spune primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, referindu-se la şedinţa ordinară de consiliu de săptămâna aceasta. Este vorba despre proiectul de buget aferent anului 2014, fără a cărui aprobare n-am putea să ne desfăşurăm corespunzător activitatea. Bugetul este un pic mai mic decât anul trecut, motivaţia fiind una clară, simplă, în sensul că nu au fost trecute în proiect şi sumele atrase. Bineînţeles că, după aprobarea bugetului la nivel naţional, acest buget local va fi suplimentat cu sumele din proiectele guvernamentale, susţinute pe bani de la Executiv, şi cu o anumită pondere de banii europeni”.

Bugetul Reşiţei a scăzut faţă de anul 2013, la începutul căruia se propunea un buget de circa 139,18 milioane de lei. Pentru anul curent, bugetul propus este de 116,51 milioane de lei. Tot pentru 2014, bugetul de cheltuieli însumează 117,21 milioane de lei, în vreme ce veniturile totalizează 116,81 milioane de lei, diferenţa reprezentând excedentul rămasă reprezentând excedentul bugetar rămas de anul trecut.

Pentru ca reşiţenii să-şi plătească taxele şi impozitele pe care le datorează bugetului local, s-a decis ca aceste contribuţii să nu crească, fiind menţinute la nivelul celor din anii precedenţi. Mai mult decât atât, cei care îşi vor plăti integral taxele, impozitele şi amenzile restante vor fi scutiţi de plata penalităţilor.

„Taxele sunt la nivelul anului trecut, de altfel din 2008 încoace sunt cam aceleaşi taxe la Reşiţa, spune Stepanescu. Avem de-a face cu o criză economică prelungită, iar o creştere a taxelor ar reprezenta o povară în plus pentru reşiţeni. Un alt proiect abordat şi aprobat a fost cel ce vizează scutirea de penalităţi a impozitelor, taxelor şi eventualelor amenzi care nu au fost plătite la timp, iar în perioada lunilor februarie şi martie, reşiţenii au posibilitatea efectuării plăţii respectivelor datorii fără a fi aplicate penalităţi”.

Trebuie, totuşi, precizat că anul trecut, anumite categorii de impozite au crescut, ca urmare a regulilor impuse de Executiv.

Antoniu Mocanu

Adaugă comentariu