Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În ciuda vremii nefavorabile, cărăşeni de toate vârstele s-au adunat miercuri după-amiază în centrul Reşiţei pentru a promova ia românească şi a juca brâul bănăţean.

Iniţiativa aparţine jurnaliştilor Paula şi Vasile Neamţu, doi iubitori ai tradiţiilor şi folclorului bănăţean, însă în cadrul acţiunii s-a implicat întreaga suflare gazetărească din Caraş-Severin.

Manifestarea, ajunsă anul acesta la cea de-a treia ediţie, a adunat preşcolari şi elevi de şcoală gimnazială şi de liceu, grupuri şi ansambluri folclorice din mai multe zone ale judeţului, printre care amintim „Almăjana“ din Bozovici, „Hora Caraşului“ din Oraviţa, „Sveti Nikola“ din Radimna, „Bârzava“ şi „Reşiţeana“ din municipiu, dar şi oameni simpli care şi-au dorit să se alăture acestei campanii de promovare a iei româneşti şi a brâului bănăţean.

Evenimentul se va încheia în 24 iunie, dată la care creştinii ortodocşi sărbătoresc Sânzienele. Pentru această zi, organizatorii campaniei au anunţat o sesiune foto în natură, prin împrejurimile Reşiţei, la care sunt invitaţi să participe toţi aceia care îşi doresc să imortalizeze momentul îmbrăcaţi în ia românească. Poate în această zi, vremea va fi mai blândă cu participanţii…