Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Dosarele de înscriere se depun la secretariatul Inspectoratului Şcolar Judeţean.Pe parcursul acestei săptămâni, cadrele didactice se pot înscrie pentru obţinerea statutului de profesor-mentor. După această perioadă va urma evaluarea administrativă şi calitativă a portofoliului candidatului, iar în 25 martie vor fi afişate rezultatele finale. În perioada 1 aprilie – 31 mai se va desfăşura proba practică.

Funcţia de profesor-mentor va fi introdusă din toamnă în şcolile şi liceele din România. Profesorul-mentor va avea responsabilitatea îndrumării şi evaluării practicii pedagogice a elevilor sau a studenţilor, precum şi a cadrelor didactice aflate în perioada de stagiatură.

De asemenea, se va ocupa direct de pregătirea, controlul şi evaluarea tuturor tinerilor aflaţi în perioada de formare iniţială pentru cariera profesoratului. Orele de practică pedagogică ale unui profesor-mentor nu vor fi plătite separat, ci vor face parte integrală din norma săptămânală de ore. Corpul profesorilor mentori se va constitui la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean şi cuprinde cadrele didactice care deţin această funcţie şi coordonează efectuarea stagiului practic în vederea ocupării unei funcţii didactice.

După cum ne-a informat insp. şc. gen. Adrian Doxan, procedura urmăreşte stabilirea căilor de acţiune şi responsabilităţi privind constituirea la nivelul judeţului Caraş-Severin a corpului profesorilor mentori pentru coordonarea efectuării stagiului practic în vederea ocupării unei funcţii didactice. Dreptul de a depune dosarele sunt directorii de unităţi şcolare. Aceştia vor înscrie la IŞJ Caraș-Severin portofoliile personale ale candidaţiilor din unitatea şcolară însoţite de o adresă de înaintare. Portofoliile se predau doar în zilele lucrătoare, în intervalul 8.00-16.30.

Lavinia Predescu