Armata, onorată și la Caransebeș - Caon.ro
Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Pe o vreme superbă de toamnă, câteva sute de localnici, militari și civili, au participat la ceremonialul de Ziua Armatei, din Parcul Dragalina. Sub privirile generalului erou Ioan Dragalina, eroii armatei au fost pomeniți într-o slujbă religioasă, nu au lipsit nici alocuțiunile oficialităților militare sau administrative, iar cei prezenți au depus coroane la statuia generalului.

„Se cuvenea în acest an, al Centenarului bănățean, să fim împreună de Ziua Armatei Române, în fața acestui monument. Trebuie să ne aducem aminte și astăzi că în urmă cu 100 de ani, în 1919, în cetățile bănățene a intrat glorioasa Armată Română, să ne aducem aminte că în vara lui 1919 episcopul Miron Cristea i-a întâmpinat pe bravii ostași în centrul Caransebeșului”, a spus episcopul Lucian.

Comandantul Garnizoanei Caransebeș, căpitanul Mihai Birău, a vorbit despre „un moment de profundă recunoștință pentru eroii noștri, peste 800 de mii de militari români căzuți la datorie”, iar primarul Felix Borcean a fost impresionat de prezența unor copii de grădiniță care au venit să asiste la sărbătoarea Armatei Române: „Prezența acestor micuți astăzi aici poate semnifică ceea ce a reprezentat pentru Armata Română 25 octombrie, în urmă cu 75 de ani, Ziua Regelui. Mi-aș dori ca și în societatea de azi, atât de dezbinată, să se instaureze această iubire, nu neaparat față de conducători, dar măcar față de Armată și conducătorii acesteia. Armatei Române și tuturor apărătorilor neamului românesc le doresc La mulți ani!”.

Cele trei detașamente de militari, jandarmi și pompieri au defilat apoi pe acordurile fanfarei, în aplauzele celor prezenți, punând punct manifestărilor prilejuite de Ziua Armatei Române.

R.M.