Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – În Caraş-Severin s-au înscris la Bacalaureat 1623 de candidaţi, iar la proba de Limba şi Literatura română au fost prezenţi 1531. Unul a fost eliminat.

Luni, elevii de clasa a XII-a au susţinut prima probă scrisă la examenul de Bacalaureat, Limba şi literatura română. Un candidat a fost eliminat de la această primă probă. Elevii au avut printre cerințe realizarea unui eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga pentru profilul real și Tudor Arghezi sau Ion Barbu pentru profilul uman.

La primul subiect, candidaţii au avut de realizat un eseu argumentativ privind pregătirea pentru un discurs şi exerciţii pornind de la un text la prima vedere. Textul la prima vedere pe care elevii l-au avut de rezolvat a fost „Amintiri de la Junimea din Iaşi”, scris de George Panu.

Subiectul al doilea a fost comun pentru ambele profile: perspectiva narativă dintr-un fragment din „Venea o moară pe Siret„, aparţinând lui Mihail Sadoveanu.

La subiectul al treilea, absolvenții liceelor teoretice, profilul real, precum și cei care au terminat licee tehnologice și liceele vocaționale (cu excepția celor de profilul pedagogic) au avut de conceput un eseu referitor la un text poetic aparținând autorilor George Bacovia sau Lucian Blaga. Pentru absolvenții profilului Umanist și pentru cei de profilul Pedagogic, subiectul al treilea la Limba și literatura română a avut ca cerință realizarea eseului referitor la un text poetic aparținând autorilor Tudor Arghezi sau Ion Barbu.

Următoarea probă este la Limba şi literatura maternă pentru elevii aparţinând minorităţilor naţionale, iar pe data de 3 iulie se va desfăşura proba obligatorie a profilului. Pe data de 4 iulie, absolvenţii claselor a XII-a vor susţine proba scrisă la alegere a profilului.

Primele rezultate vor fi afişate în data de 8 iulie, iar după rezolvarea contestaţiilor, rezultatele finale la Bacalaureat vor fi afişate pe data de 13 iulie.

Nicoleta Moraru

Adaugă comentariu