Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – La nivel mondial, în 2015 prognozele de creştere economică sunt rezervate. Şi cum totul este legat de economie, asta înseamnă că lumea nu va înota în roz nici anul acesta.

Fondul Monetar Internaţional dă pentru Statele Unite o estimare de creştere economică de 3,1%, Chinei de 7,1%, Rusiei de 0,5%. Potrivit World Economic Outlook, zona euro reprezintă cea mai mare problemă, creşterea economică de aici fiind slabă din cauza permanentelor pericole ce par a nu avea soluţii, cele mai accentuate fiind inflaţia scăzută şi nivelul ridicat al şomajului. Mai mult, în state precum Franţa şi Italia, voci politice puternice vor renunţarea la euro. Amuzant pentru noi, românii, care ne dăm peste cap să îmbrăţişăm o monedă ce a dovedit că nu este bună pentru toate economiile, în special pentru una atât de slabă precum a noastră pe care adoptarea euro ar mutila-o. Da, euro este bun pentru noi, dar numai atâta timp cât România rămâne la leu. Cel mai bun exemplu în acest sens este Marea Britanie care nu şi-a dat lira pe euro, fiind singurul stat al UE care nu s-a aflat pe marginea vreunei prăpastii economice.

La nivel naţional, 2015 nu va fi un an deloc uşor nici pentru omul simplu, nici pentru firme. Scumpirile de început de an, devenite mai tradiţionale decât Crăciunul, vor goli buzunare şi conturi. Energia electrică va costa mai mult, poliţele RCA, chiar dacă în proporţie de 80% nu ajută pe nimeni, vor fi mai piperate, firmele vor plăti gazul mai scump, iar cetăţenii multor localităţi vor plăti taxele şi impozitele mai mari cu 20%, acolo unde consiliile locale stabilesc acest lucru. Prognoza BNR indică şi o scumpire a combustibililor cu circa 0,3%, în ciuda reducerii accizei, cel mai probabil pe o estimare de creştere a preţului internaţional al petrolului. Firmele mici mai sunt înghesuite şi de creşterea salariului minim, mărire ce nu ajută mai deloc românul de rând, în schimb ajută statul să încaseze amenzi grase, sancţiunile fiind una dintre sursele majore de venit la buget. Comparaţi de curiozitate amenzile din statele europene dezvoltate cu cele ale noastre, totul raportat la salarii, şi o să vedeţi încă o dată, dacă mai era nevoie, cât de mult îşi bate joc statul român de proprii săi cetăţeni.

La nivel judeţean, nu se vor schimba prea multe nici în 2015. Singurele lucruri bune se întrevăd în finalizarea unor proiecte europene derulate de administraţiile judeţeană şi locale.

Poate se vor mai deschide ceva firme micuţe şi PFA-uri, dar care nu au darul de a genera vreun boom de dezvoltare. Anul acesta nu sunt alegeri, prin urmare nu vom mai auzi de UCMR, Arsenal ori Ductil Steel. Vom avea la fel de mulţi cărăşeni plecaţi în străinătate sau dispuşi să plece, rezultatele la Bacalaureat tot slabe vor fi, iar şansele de angajare ale celor cu facultate tind spre minim. Nu uitaţi, în zodiacul chinezesc este Anul Caprei, aşa că mare atenţie la vecini, colegi, prieteni…

Adaugă comentariu