Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Este situaţia tinerilor instituţionalizaţi care, dacă lucrează pe salariul minim, nu-şi pot asigura necesităţile traiului de zi cu zi.

Agenţia cărăşeană de şomaj a găzduit o acţiune organizată în premieră, pentru a acorda o şansă de angajare tinerilor supuşi riscului marginalizării. „Am organizat, la sediul agenţiei noastre, o bursă a locurilor de muncă pentru persoanele defavorizate, încercând astfel să ajutăm tinerii, mai ales pentru că persoanele marginalizate sunt tineri între 16 şi 26 de ani. Încercăm să-i punem în contact cu angajatorii, este o măsură activă de combatere a şomajului, ei sunt avantajaţi pentru că vorbesc cu angajatorii direct şi depun mai multe CV-uri deodată, iar angajatorii iau mai multe CV-uri de la mai multe persoane. Am reuşit să aducem patru angajatori, oferind aproximativ 45 de locuri de muncă în domenii diferite: construcţii, confecţii, mecanici, lăcătuşi. Iată că tinerii au venit, unii şi-au lăsat CV-urile, numerele de telefon ca să poată fi contactaţi în vederea angajării”, spune Caius Isac, directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Caraş-Severin.

În categoria tinerilor cu risc de marginalizare socială intră cei cu vârsta cuprinsă între 16 şi 26 de ani, dacă se află sau provine din sistemul de protecţie a copilului, dacă are dizabilităţi, are copii în întreţinere, nu are familie sau aceasta nu-l poate întreţine, a executat una sau mai multe pedepse privative de libertate sau este victimă a traficului de persoane.

În Caraş-Severin, în evidenţele celor de la Şomaj, figurează 263 de unic-întreâinători de familie, dintre care opt sunt cu vârsta între 16 şi 26 de ani. Tot în acest segment de vârstă figurează şi şase persoane cu handicap. Dintre aceştia, la bursă au participat doar 21 de persoane, dintre care două cu dizabilităţi, iar alte şapte din rândul tinerilor aflaţi încă în sistemul de protecţie a copilului.

Ce au spus tinerii? S-au declarat încântaţi de acţiune, spunându-ne că întâlnirea cu reprezentanţii firmelor le-a dat speranţa angajării. Totuşi, doar 17 tineri au fost selectaţi în vederea susţinerii unui interviu pentru angajare, în termen de o lună.

Pentru ei, cele patru firme au oferit 45 de posturi astfel: 13 de confecţioner de îmbrăcăminte, 13 de muncitor necalificat în confecţii, nouă de lăcătuş în confecţii metalice, nouă de strungar şi unul de sudor cu arc electric. Majoritatea tinerilor s-au îndreptat spre domeniul confecţiilor textile, în special spre munca necalificată. Unul dintre angajatorii din sfera confecţiilor metalice ne-a spus că tinerii au arătat un real interes însă, deocamdată, firma nu oferă posturi de muncitor necalificat. Pentru posturile disponibile, era necesară o calificare, pe care tinerii aşezaţi la masa dialogului n-o aveau. Au venit însă şi alte persoane, care nu erau din categoria tinerilor marginalizaţi, care au avut calificare şi, deci, au şansa angajării. Un alt agent economic, din sfera confecţiilor textile, ne-a declarat că societatea poate angaja tineri necalificaţi, urmând ca aceştia să fie specializaţi la locul de muncă.

Din nefericire, însă, piaţa muncii de pe malurile Bârzavei nu le dă acestor tineri, în mână, un salariu mai mare de 500 de lei. Bani din care ei vor trebui să-şi asigure o chirie, şi să-şi acopere necesităţile traiului de zi cu zi. Şi asta pentru că tinerii din sistemul pentru protecţia copilului pot rămâne acolo până la finalizarea studiilor, orice nivel ar avea acestea. După… mai au voie să stea în sistem vreme de doi ani, pe aşa-numita „măsură”. Apoi ajung în stradă… Cu alte cuvinte, angajarea pe salariul minim înseamnă, pentru aceşti tineri, tot marginalizare…

„Angajatorii beneficiază de facilităţi în baza contractului de solidaritate pe care îl încheie cu noi, putând să acopere integral salariul tinerilor, în limita a de două ori indicatorul social de referinţă, adică un salariu de 1.000 de lei. Este o facilitate pe care noi o plătim din bugetul asigurărilor pentru şomaj acelora care angajează aceste persoane. Statul se îndreaptă spre agenţii economici şi le oferă această posibilitate, înlesnind practic angajarea persoanelor marginalizate, care sunt în special tineri proveniţi din casele de copii sau care sunt încă acolo, sunt persoane care vin din închisori, din detenţie, vin persoane abuzate, vin tineri care nu au cum să se întreţină sau care au familii şi nu le pot întreţine. De asta noi am căutat să-i sprijinim şi să-i sprijinim şi să le facem această înlesnire, punându-i în contact cu angajatorii”, a mai spus Caius Isac.

Antoniu Mocanu