Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Două persoane au fost reținute, nouă percheziţionate şi 90 audiate, totul vizând două firme care-şi plăteau oamenii cu mai mult decât minimul pe economie, fără a declara banii la stat.

Nu mai puţin de 11.710 euro şi 72.839 de lei, documente contabile şi tehnică de calcul au fost ridicate de către poliţiştii cărăşeni marţi, 15 decembrie, în urma unui număr de nouă percheziţii la persoane bănuite că au prejudiciat statul cu 3,6 milioane de lei, prin evaziune fiscală. În total, 90 de persoane au fost audiate.

Percheziţiile s-au derulat la domicilii de persoane şi sedii sociale de firme din judeţ, iar cercetările au stabilit că, în perioada 2011-2015, reprezentantul a două societăţi comerciale – cu obiect de activitate producţia, distribuţia şi comercializarea de produse alimentare – nu ar fi declarat integral obligaţiile salariale aferente celor aproximativ 583 de angajaţi ai celor două companii. În urma acestor percheziții și a anchetelor ulterioare, a fost luată măsura reținerii pentru 24 de ore față de cei doi administratori de firme din Reșița, aceștia urmând să fie prezentați procurorului în vederea dispunerii vizavi de alte măsuri preventive care s-ar impune.

„Cel în cauză ar fi acordat, lunar, între 500 şi 1.000 de lei fiecărui angajat, suplimentar faţă de salariul minim pe economie înregistrat în contractul de muncă şi încasat pe cardul bancar, fără a evidenţia aceste sume în contabilitatea firmelor. Reprezentantul societăţilor ar fi fost sprijinit în realizarea activităţii infracţionale de alte cinci persoane, dintre care patru angajaţi ai celor doi agenţi economici, prin care s-ar fi realizat activitatea infracţională. (…) Poliţiştii au pus în aplicare 90 de mandate de aducere, persoanele depistate în judeţele Caraş-Severin, Dolj, Argeş, Cluj, Timiş, Braşov şi în municipiul Bucureşti fiind conduse la audieri. La activitate au participat poliţişti specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din Timişoara, luptători ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin şi inspectori antifraudă. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al SRI“, ne informează agentul-şef adjunct Cecilia Dăneţ, purtătorul de cuvânt al IPJ Caraş-Severin.