Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În primul semestru din 2012, din 545.000 de lei amenzi aplicate, au fost încasaţi 15.000 de lei.

În urma exercitării acţiunilor de control şi cooperării cu Inspectoratul Teritorial al poliţiei de Frontieră (toate sectoarele de pe raza judeţului), poliţia şi jandarmii, au fost constatate şi înregistrate în evidenţele autorităţii vamale teritoriale (Direcţia Judeţeană pentru Accize şi operaţiuni Vamale Caraş-Severin) un număr de 328 de operaţiuni de deţinere şi introducere ilegală de ţigarete şi băuturi alcoolice identificate în România în anul 2011, precum şi 130 de operaţiuni în primul semestru al acestui an. Datele au fost prezentate în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural ce a avut loc miercuri.

„În urma acestor acţiuni, s-a constatat introducerea ilegală a 392.128 pachete de ţigări şi 1.556 litri de băuturi alcoolice anul trecut, iar anul acesta – 60.072 pachete de ţigări şi 5.448 de litri de băuturi alcoolice, şi asta în condiţiile în care Direcţia are un deficit de personal de 40%“, a precizat Doru Cozma, directorul executiv al DJAOV Caraş-Severin.

Valoarea estimativă a drepturilor vamale datorate bugetului de stat este de peste 3,7 milioane de lei în cazul ţigărilor şi peste 62.000 de lei reprezentând accize pentru băuturile alcoolice în 2011, iar cifrele pe primele şase luni ale acestui an se ridică la 260.909 lei la ţigări şi 43.030 lei pentru băuturi alcoolice.

În cadrul şedinţei, subprefectul judeţului, Anton Paulescu, a întrebat care este motivul pentru care se sesizează o diferenţă substanţială între valoarea în lei a amenzilor aplicate şi sumele încasate efectiv. Acesta a subliniat că, în ultimele şase luni ale anului trecut, valoarea sancţiunilor contravenţionale a fost de peste 300.000 de lei, iar sumele încasate au fost zero.

„Problema încasării amenzilor se regăseşte în tot sistemul financiar din România. Marea majoritate se contestă în instanţă. În general, amenzile aplicate de noi au o valoare de peste 5.000 de lei. Or, amenzile sunt aplicate celor care se ocupă cu contrabanda cu ţigări, suprinşi la trecerea frontierei, în trafic sau alte locuri. Marea lor majoritate nu dispun de bunuri şi elemente patrimoniale prin care să se poată încasa banii. Transferarea acestor bunuri în solvabilităţi sau mijloace financiare este foarte dificilă. Sunt persoane care locuiesc la sat, au o casă veche, o maşină la fel… Cel puţin din ce am văzut eu până acum nu este sancţiune contravenţională care să nu fie contestată în instanţă“, a mai amintit Cozma.

Flavius Rotariu

 

Adaugă comentariu