Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – Un nou conflict s-a iscat marți între angajaţi şi conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă. În lipsa unui dialog faţă în faţă, cele două sindicate funcţionale din cadrul SJA Caraş-Severin (Sindicatul Ambulanţa-1, respectiv Sindicatul Ambulanţa Reşiţa) au postat, zilele trecute, la intrarea în sediul administrativ din Reşiţa, câte un afiş în care solicitau un răspuns privind motivaţia neacordării tichetelor de masă ca drepturi salariale.

Potrivit afişelor respective, acestea nu fuseseră acordate încă din luna noiembrie 2011. În acelaşi registru, dr. Daniela Popescu, managerul general al SJA, a lipit un afiş în care îi invita pe angajaţi la o discuţie, programată ieri, la ora 10.00, „pentru a fi expuse situaţia financiară a SJA Caraș-Severin şi motivele care au stat la baza neacordării tichetelor de masă“.

Întâlnirea a întârziat puţin, dar a demarat în forţă, cu voci chiar ridicate de ambele părţi. Pe de-o parte, angajaţii susţineau că drepturile salariale ar trebui să fie acordate, din moment ce munca a fost prestată. De celalaltă parte, managerul consideră că este singura soluţie viabilă pentru rezolvarea problemelor financiare.

Dr. Daniela Popescu susţine că tichetele de masă au fost eliminate pentru rezolvarea unor probleme financiare ale serviciului. „Tichetele de masă nu au fost acordate din motive reale, deoarece SJA Caraş-Severin are un deficit bugetar mare, avem o rată la Finanţe care se întinde pe cinci ani, provenită din vărsăminte din reducerile salariale – cei 25% din 2010 care nu au fost plătite la bugetul de stat, şi pe care trebuie să le plătim acum. Această rată ne îngreunează foarte mult situaţia. La ambulanţă, tichetele sunt drepturi salariale, dar noi rata amintită trebuie s-o plătim tot din drept salarial. Suma totală de plată este de 1,88 milioane de lei, cu tot cu penalităţi. Miercuri mergem la subsecretarul de stat Raed Arafat după ce şi săptămâna trecută am fost la Ministerul Sănătăţii pentru a găsi o soluţie de ieşire din această criză. Singura soluţie găsită a fost sistarea tichetelor de masă. Şi eu sunt nemulţumită, dar asta este“, a precizat dr. Daniela Popescu.

Pe de altă parte, angajaţii susţin că au muncit pentru drepturile salariale şi nu sunt vinovaţi pentru situaţia creată. „Pe toţi ne afectează tăierea tichetelor. Noi niciodată n-am avut bani suficienţi, am 32 de ani de când muncesc aici şi lipsuri au fost mai ales din anul 2000 de cât a intrat legea asigurărilor de sănătate. Indiferent de manager, a existat permanent o subfinanţare, dar tăierea drepturilor salariale e o problemă“, a declarat dr. Marius Cotârlă, director medical al SJA Caraş-Severin.

Flavius Rotariu