Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În următoarele săptămâni, mai mulţi primari şi tineri fermieri din Caraş-Severin semnează contracte pentru proiecte europene.

În cel mult două săptămâni, tinerii fermieri care au depus proiecte prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Poarta Almăjului îşi vor semna contractele de finanţare. Parafarea documentelor se va face la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 5 Vest, din Timişoara. Este vorba despre 12 tineri din satele Globu Craiovei, Bolvaşniţa, Petnic şi Domaşnea, care au accesat Măsura 112 – „Instalarea tinerilor fermieri„, şi care urmează să primească între 12.000 şi 14.000 de euro pe proiect.

Tot în perioada următoare, potrivit declaraţiilor preşedintelui GAL Poarta Almăjului, Victor Terteleacă, şi primăriile care au depus proiecte pe Măsura 322 – „Renovarea şi modernizarea satelor” îşi vor semna contractele de finanţare. Acestea sunt: Iablaniţa, Luncaviţa, Mehadia, Prigor, Lăpuşnicel, Topleţ, Domaşnea şi Cornea, cu menţiunea că Primăria Bozovici şi-a semnat deja contractul de finanţare.

Fondurile alocate unui singur proiect sunt cuprinse între 40.000 şi 70.000 de euro, iar banii vor fi folosiţi în funcţie de nevoile fiecărei administraţii locale, după cum urmează: pentru construirea şi/sau modernizarea bazelor sportive, pentru renovarea căminelor culturale şi a unităţilor de învăţământ, dar şi pentru amenajarea spaţiilor verzi. Odată cu parafarea contractelor pentru instalarea tinerilor fermieri, la Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit 5 Vest se va mai încheia un contract. De această dată, beneficiarul este o societate comercială din comuna Bozovici, care beneficiază de o finanţare de 118.420 de euro (din care 67.850 de euro fonduri nerambursabile), pentru achiziţionarea utilajelor necesare fluxului de producţie.

„Aşteptăm cu interes lansarea noului Program pentru Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, cu măsurile şi sesiunile aferente grupurilor de acţiune locală, pentru a vedea care este următorul pas pe care trebuie să-l facem”, a menţionat Victor Terteleacă.

GAL Poarta Almăjului s-a înfiinţat în decembrie 2011, şi este constituit din reprezentanţi ai sectorului public şi privat.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu