Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şi în acest an, prin Casa de Asigurări de Sănătate se vor derula programe naţionale cu finanţare separată.

În judeţul nostru, din motivele lipsei de personal sau a unor secţii specializate, nu se vor derula toate aceste programe, însă pacienţii pot beneficia de atributele acestora în alte judeţe. Lista acestora se află publicată şi pe site-ul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Primul dintre acestea, Programul naţional de oncologie, are ca obiective tratamentul bolnavilor cu afecţiuni oncologice, monitorizarea evoluţiei bolii la pacienţii cu afecţiuni oncologice, reconstrucţie mamară după afecţiuni oncologice prin endoprotezare.

Programul naţional de diagnostic şi tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă este urmat de Programul naţional de boli cardiovasculare ce are ca obiective tratamentul bolnavilor cu astfel de afecţiuni prin proceduri de cardiologie intervenţională, cardiovasculară şi vasculară. Unul dintre cele mai importante şi cu mare adresabilitate este Programul naţional de diabet zaharat ce presupune medicamente, materiale sanitare, sume pentru evaluarea periodică a bolnavilor prin dozarea hemoglobinei glicozilate (HbA1c), asistenţă medicală pentru specialități paraclinice etc.

Programul naţional de tratament al bolilor neurologice asigură, prin farmaciile cu circuit închis, tratament pentru bolnavii cu scleroză multiplă. Lista continuă cu programele naţionale de sănătate mintală, de boli endocrine, ortopedie, transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană (în judeţul nostru fiind funcţional doar subprogramul tratamentului în ambulatoriu al stării posttransplant), supleere a funcţiei renale la bolnavii cu insuficienţă renală cronică şi cel de terapie intensivă a insuficienţei hepatice.