Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEŞ – Istoricul a scris pe Facebook impresiile lăsate de evenimentul la care a participat, dar şi cele despre capitala gugulanilor.

Istoricul Adrian Cioroianu, unul dintre invitații de marcă ai Simpozionului Internaţional de Arheologie şi Istorie „In Memoriam Constantin Daicoviciu“, ce se desfășoară în aceste zile la Caransebeș, a rămas plăcut impresionat de manifestare și de municipiul de pe Timiș și Sebeș.

Pe pagina personală de Facebook, fostul șef al diplomației române a semnalat evenimentul de de la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, considerându-l un exemplu pentru România de astăzi.

„Conferința, la cea de-a 41-a ediție, este prin tradiție dedicată istoricului Constantin Daicoviciu, născut nu departe. Astfel de evenimente au loc în multe centre intelectuale din țară. Cred că presa locală și națională ar trebui să le dea o atenție mai mare, pentru că merită. Și pentru că România nu e într-atât de modestă intelectual pe cât s-ar zice după grosul programelor TV”, scrie istoricul pe rețeaua de socializare. Acesta a fost impresionat și de latura istorică a capitalei spirituale a Banatului de Munte.

dragalina

„Simpozionul are loc într-o clădire ea însăși istorică, fostă cazarmă habsburgică, ridicată în ultimii ani ai secolului al XVIII-lea! Caransebeșul este un oraș românesc și bănățean, a cărui istorie este fascinantă: sediu de episcopie ortodoxă, de unde a plecat Miron Cristea, primul nostru patriarh, dar și loc al unei închisori prin care au trecut Gheorghiu-Dej și alții în perioada interbelică! În parcul din centrul orașului, pe locul unei foste statui a împăratului austro-ungar Franz Iosef, se află un foarte frumos monument închinat generalului Ion Dragalina (oare de ce? – cei care nu știu să recitească istoria Primului Război Mondial)”, mai concluzionează Cioroianu pe Facebook după participarea la simpozionul la care istorici din Franța, Croația, Polonia, Austria, Serbia, Italia și România conferențiază despre spațiul dunărean, din epoca antică spre cea modernă.

FOTO: Facebook Adrian Cioroianu