Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA  – Începând de marţi, persoanele care lucrează cu zilieri sunt obligate să asigure securitatea şi sănătatea în muncă a acestora, tariful pe oră pentru acest tip de activităţi urmând a se raporta la salariul minim brut pe ţară.

Toate aceste prevederi apar în Legea nr. 18/2014, care modifică şi completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri. Noul act normativ clarifică şi o parte din obligaţiile persoanelor care beneficiază de serviciile zilierilor. Astfel, aceştia trebuie să-i informeze pe zilieri cu privire la activitatea pe care urmează să o presteze, dar şi să plătească zilierului remuneraţia cuvenită, la sfârşitul fiecărei zile. Plata se poate realiza, cel mai târziu, la sfârşitul săptămânii sau al perioadei de desfăşurare a activităţii, numai cu acordul scris al zilierului. Datele celui care munceşte vor fi înscrise într-un registru care trebuie prezentat, lunar, Inspectoratului de Muncă din Caraş-Severin.

Pe de altă parte, angajatorul trebuie să-i asigure zilierului echipamente de muncă adecvate care să nu pună în pericol securitatea şi sănătatea acestuia. Noile prevederi permit folosirea la muncă a minorilor cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, însă numai cu acordul părinţilor sau al reprezentanţilor legali, şi numai în activităţi potrivite cu dezvoltarea lor fizică şi cu aptitudinile de care dau dovadă.

Zilierii pot munci în agricultură, sere, spaţii verzi, parcuri şi grădini zoologice, dar şi în organizarea de evenimente, publicitate sau cercetare (de pildă, săpături arheologice). Angajatorii care nu vor ţine seamă de noile dispoziţii legale vor fi sancţionaţi cu amenzi cuprinse între 6.000 şi 20.000 de lei. Registrul de evidenţă al zilierilor se eliberează de la ITM Caraş-Severin, şi costă 90 de lei. „Din 2011 şi până în prezent, s-au eliberat 173 de registre de evidenţă a zilierilor către 108 agenţi economici în care au fost înregistraţi 4.604 zilieri“, a declarat purtătorul de cuvânt al ITM Caraş-Severin, Mihaela Aga.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu