Caraş-Severin, Romania

BOZOVICI – La 18 ani, Ilie Surulescu este un elev model şi un copil pe care mulţi părinţi şi l-ar dori. Adolescentul învaţă în cadrul Liceului „Eftimie Murgu“ din Bozovici, iar primele clase ale ciclului liceal le-a absolvit cu medii generale la care mulţi colegi de-ai săi visează: 9,70 şi 9,90.

Pe parcursul celor doi ani de studiu, Ilie Surulescu a participat la diferite concursuri şi olimpiade şcolare atât din sfera celor specifice profilului său, matematică-informatică, cât şi din sfera ştiinţelor umaniste, cum ar fi istoria şi religia.

„În mai 2011 am participat la faza judeţeană a concursului «Memoria Holocaustului», unde am ocupat locul I, iar anul acesta am participat la faza judeţeană a Olimpiadei de Matematică unde, în urma rezultatului obţinut, am fost calificat pentru faza interjudeţeană, desfăşurată la Petroşani în perioada 23-25 martie“, ne-a spus Ilie Surulescu. Luna aceasta, tânărul le-a făcut părinţilor o nouă bucurie, după ce a obţinut premiul al II-lea la Olimpiada Naţională de Istorie, care s-a desfăşurat la Iaşi, în perioada 3-7 aprilie.

„Am avut o lucrare de 9,90. Am fost foarte fericit, mai cu seamă că în cadrul festivităţii de premiere a participat şi premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, care mi-a oferit atât diploma, cât şi medalia de argint“, povesteşte Ilie Surulescu. Pentru modul în care lucrarea a fost redactată, dar şi pentru conţinutul ei, comisia de organizare a olimpiadei a hotărât să-i acorde tânărului şi un premiu special, şi anume, publicarea lucrării într-o culegere de specialitate.

Deşi încrezător în forţele proprii, aflarea rezultatului, care aduce lauri şi unităţii de învăţământ din Bozovici, l-a copleşit pe adolescent: „Având în vedere numărul mare de participanţi, aproximativ 300 de elevi din toate colţurile ţării, am fost atât de emoţionat încât m-am găsit cu greu pe lista cu rezultate. Când mi-am văzut numele în capul paginii, mi-am sunat imediat părinţii şi profesorul de istorie, care mi-au sugerat să mai verific încă o dată rezultatul“, îşi aminteşte Ilie Surulescu.

Meritul pentru această reuşită se datorează şi profesorului de istorie Pavel Rafael Negru, care a crezut în seriozitatea şi capacitatea de muncă a elevului său. „Ilie Surulescu are spirit întreprizător şi este un elev activ în acţiunile desfăşurate atât la nivel de şcoală, cât şi în activităţile extraşcolare. Are o bună pregătire în domeniul ştiinţelor umaniste, şi a obţinut rezultate deosebite la olimpiadele de fizică şi matematică, istorie şi religie. Ilie Surulescu are o dorinţă puternică de afirmare şi, de timpuriu, şi-a stabilit traseul pe care doreşte să-l urmeze pentru a avea o carieră de succes. Consider că rezultatele sale reprezintă o continuitate pentru succesele obţinute în anii anteriori de colegii săi mai mari, dar şi un imbold pentru colegii mai mici, dornici de progres şi afirmare“, este de părere prof. Pavel Rafael Negu.

Ilie Surulescu s-a născut în anul 1994, la Reşiţa. Locuieşte în satul Gîrbovăţ, comuna Bănia, unde a absolvit şi şcoala primară. A urmat ciclul gimnazial la Şcoala cu clasele I-VIII din Şopotu Vechi, iar în prezent este elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Eftimie Murgu“ din Bozovici. Este pasionat de lectură, fotbal, şah, dar şi de călătorii. În vacanţe, atunci când călătoreşte împreună cu familia în ţară sau în străinătate, încearcă să îmbine utilul cu plăcutul: vizitează diferite obiective turistice şi este mereu interesat de istoria locurilor pe care le vizitează. Pe viitor îşi doreşte să urmeze Facultatea de Matematică – Informatică, din cadrul Universităţii de Vest Timişoara, iar până la absolvirea liceului îşi doreşte să mai participe şi la alte olimpiade şi concursuri şcolare.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu