Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Astfel descrie Nadia Potoceanu cele două decenii de activitate ale fundaţiei Activity pentru resurse umane şi dezvoltare durabilă, pe care o conduce.

Clădirea fostului Grup Şcolar Industrial „Alexandru Popp“, actualul Corp E al universităţii reşiţene, găzduieşte noul sediu al fundaţiei Activity care şi-a sărbătorit, miercuri, în acest spaţiu, cei 20 de ani de la înfiinţare. Întrebată vizavi de cum au fost aceşti ani, Nadia Potoceanu, preşedintele ONG-ului, a precizat: „Majoritatea foarte grei, dar plini de satisfacţie, mai ales ultimii cinci“.

Aceasta a vorbit despre proiectele de suflet, dar şi despre aspectele nefaste care şi-au pus amprenta ireversibil pe destinele Reşiţei: „Proiectul care mi-a rămas în suflet este «Concentrează-te pe artele tradiţionale, ca mijloc de creştere economică». Poate nu datorită proiectului în sine, cât datorită celor care au făcut parte din grupa care a învăţat să facă tot felul de chestii tradiţionale şi care şi acum activează. S-au legat nişte prietenii, mă implică şi acum cu tot felul de chestii, mie mi se pare deosebit. Durerea mea cea mare este însă turismul. Iar cel care acuma avansează, nu pe locul 1, ci pe locul zero, este ultimul proiect pentru că eu sunt persoană suferindă. Am susţinut teribil industria, am lucrat totuşi opt ani, am fost inginer în combinat, şi am suferit când s-a destrămat aşa, încet, încet, rămânând doar ceea ce este acuma. Am suferit când au dezmembrat laminoarele, când au dezmembrat blooming-ul, mai ales că mergeam cu studenţii în practică în vremea respectivă şi am ştiut cum au lucrat. Dar ştiţi cum e, lumea merge înainte, nu numai la noi, peste tot. Şi noi trebuie să învăţăm că trebuie să punem lucrurile la punct şi la loc“.

Ce planuri de viitor are Activity? „La ora actuală avem în licitaţie două proiecte, unul Europa pentru cetăţeni, reţele de oraşe, şi al doilea este vorba despre un proiect Erasmus+ KA1, unde noi am scris proiectul. Avem în acelaşi timp un Erasmus+ KA2, la care am semnat doar parteneriatul, iar în 8 martie vom depune la strategie proiectul“.

La evenimentul festiv au fost prezenţi şi colaboratori, parteneri, prieteni, lista deschizându-se cu Anca Lolescu, directorul executiv al Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara, Liubiţa Raichici, şefa culturii cărăşene, şi continuând cu reprezentanţi ai diferitor ONG-uri, incluzând şi mai noii vecini de sediu, cei de la „Nevo Parudimos“, şi cadre didactice universitare.

Un discurs emoţionant a susţinut Anca Lolescu, şefa BRCT Timişoara, care şi-a încheiat cuvintele cu o prezentare a celor de la Activity, spunând că nu se poate să nu-i apreciezi pe cei care se descriu astfel: „Suntem aici pentru cei ce doresc binele Pământului. Promovăm «unitatea în diversitate». Susţinem societatea în care trăim şi totdeauna facem un pas înainte. Suntem aici pentru cei ce doresc binele Pământului“. Directorul BRCT i-a înmânat Nadiei Potoceanu o diplomă de onoare, apreciind faptul că ONG-ul reşiţean a făcut treabă bună cu proiectele europene încă din 2014.

Adaugă comentariu