Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Puţini mai ştiu care este adevăratul simbol al mărţişorului. Dovadă stau podoabele şi obiectele scoase la vânzare de comercianți. Din sticlă, tablă, plastic, lemn şi mărgele, cu şnur alb şi roşu, mărţişorul, chiar dacă şi-a pierdut mult din semnificația de odinioară, rămâne cel mai căutat cadou în această perioadă. Aşa că, de câteva zile, comercianții de mărţişoare au împânzit străzile, poziționându-și strategic tarabele, în zonele cele mai aglomerate ale municipiului. „Venim tocmai de la Buzău cu marfa, care, spunem noi, este pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Sperăm ca ziua de 1 martie să ne aducă mai mult noroc, căci vânzările sunt destul de slabe. Momentan, domnii se uită mai mult. Unii dintre ei tatonează terenul, şi foarte puţini dintre ei şi cumpără. Nu mai este ceea ce a fost odată. Nici elevii nu mai cumpără mărțișoare pentru dascălii lor ca în alţi ani. Doar cei mici vin împreună cu părinții şi cumpără câte o broşă sau un pandantiv pentru învățătoarea lor. Noi, oricum, altă soluţie nu avem. Fie vânt, fie ploaie, stăm pe baricade pentru a ne câștiga pâinea“, ne-a spus Adriana Rus.

Oferta este una bogată şi, de ce să nu recunoaștem, marfa e la kilogram. Mărțișoarele tradiționale – trifoiul, potcoava, coşarul sau buburuza – aducătoare de noroc, au fost înlocuite de broșe, flori pline de sclipici, brelocuri, insigne şi agrafe cu personaje din filmele şi desenele pentru copii. Printre obiectele şi podoabele oferite spre vânzare zilele acestea găsim şi mărțișoare moderne, confecționate manual, din sticlă şi ipsos, şlefuite şi pictate cu multă migală. În ceea ce privește prețurile, acestea variază între 0,50 lei şi 10 – 15 de lei, în cazul broșelor sau a mărțișoarelor lucrate manual. Evident, cum buzunarele reșițenilor sunt mai mult goale decât pline, majoritatea optează pentru cele mai ieftine.

Mirosul profitului a fost simțit şi de comercianții de flori. Aceștia ştiu bine că de 1 şi 8 martie domenii nu se mai uită la bani şi, pe lângă tradiționalul mărțișor, oferă în dar şi un buchet de flori. Flori, care nu sunt deloc ieftine şi asta pentru că firul de lalea costă 2 lei, cel de orhidee 8 lei, cel de zambilă 3 lei, iar cel de frezie 2,5 lei. Cel mai ieftin, şi poate cel mai potrivit pentru o astfel de zi, este buchetul de ghiocei, ce se vinde cu leu.

Roxana Bălan Nafiru

Adaugă comentariu