Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Deşi primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu afirmă că are acordul locatarilor de pe B-dul Republicii cu privire la defrişarea copacilor din această zonă, tot mai mulţi reşiţeni se declară nemulţumiţi de iniţierea proiectului spunând că nu a luat nimeni legătura cu ei în acest sens.

Pentru aceştia, arborii bătrâni, de peste 40 de ani, sunt mai importanţi decât locurile de parcare. „Să oprească deocamdată proiectul acesta până discută cu locatarii. Nu am nimic cu primarul, a făcut şi lucruri bune şi îl susţin dar aşa ceva nu este posibil. Eu condamn tot consiliul local, nu doar primarul este de vină, pentru că nu se poate ca doar el să meargă, să se intereseze, să rezolve. Restul ce fac, pentru ce sunt plătiţi?, se întreabă Valeriu Oprea care are şi o soluţie în această privinţă. Şi noi avem maşini şi sunt de acord să se facă parcări, dar din loc în loc să se mai lase câte un pom. S-au apucat să radă tot, parcă ar fi parchet. Era mai bine şi pentru cei mai în vârstă, mai stăteam la umbră. Avem nevoie de spaţiu verde“.

De aceeaşi părere este şi Gheorghe Popescu, preşedintele unei asociaţii de locatari care consideră absolut necesară deplasarea autorităţilor locale în mijlocul cetăţenilor.

„Aş vrea să vină să ia legătura cu preşedinţii asociaţiilor de locatari, deoarece aceştia cunosc toate problemele. Din moment ce sunt rupturi între cele două părţi, nimeni nu poate face nimic“, a concluzionat bărbatul. Un alt cititor, dl Mihai Şerbu, care locuieşte în zonă se declară nemulţumit de hotărârea autorităţilor locale de a „smulge“ din pământ arbori absolut necesari într-un oraş suprapopulat de maşini. Astfel, calitatea aerului şi locurile umbroase ar scădea considerabil. „Să dărâmi copaci care au aceeaşi vârstă cu blocurile mi se pare total deplasat. Când mai cresc astfel de pomi? Nu se pot face parcări dacă există copaci sau verdeaţă în preajmă? Eu nu am mai văzut aşa ceva şi nici nu cred că locuitorii din această zonă au fost de acord cu un asemenea lucru care nu are o explicaţie logică“.

Contactat cu privire la acest subiect, primarul Mihai Stepanescu ne-a informat că la sfârşitul săptămânii trecute, împreună cu factorii de răspundere din primărie, s-a deplasat în zonă pentru a discuta cu administratorii şi cu preşedinţii blocurilor respective. În cadrul întâlnirii, după analizarea proiectului, toţi cei prezenţi şi-au dat acordul pentru demararea lucrărilor. Conform comunicatului de presă emis redacţiei, administratorii şi preşedinţii care au participat la această şedinţă sunt Mariana Peica, Sevastian Gheorma, Vasile Ivan, Vasile Gaşpar, Toader Lupaşcu, Viorica Jurjuca, Lucian Ionescu, Dumitru Boca, Ioan Ţepeneu, Cristina Măduţă, Constantin Gherga, Nicolae Mitrea şi Rodica Zsizsik.

Lucrările efectuate în această perioadă pe B-dul Republicii presupun reabilitarea părţii carosabile, creşterea numărului locurilor de parcare, precum şi amenajarea unor piste de biciclete şi extinderea trotuarului. Conform proiectului, se va înlocui plantaţia care afecta lucrările de reabilitare a părţii pietonale prin rădăcinile puternic dezvoltate, deoarece constructorul nu garanta lucrările în condiţiile iniţiale. Arborii vor fi înlocuiţi cu exemplare tinere, dintr-o altă specie, recomandată de peisagişti.

Lavinia Predescu

11 Comments

 1. cetatean din zona Reply

   Nu e rau ca se face asa, sunt multe masini in zona si oricum stateau parcate pe trotuar. Cu taierea pomilor nu-s de acord nici eu dar nu prea era alta solutie. Sunt portiuni in zona respectiva unde, in urma lucrarilor care se fac acum, va mai ramane suficient spatiu pt. a fi plantati alti pomi. Asta ar fi sugestia mea pt. alesii locali: plantati alti pomi in locul celor taiati (acolo unde se poate).

 2. odata cu taierea copacilor ,marele primar Stepanescu a transformat Resita intr-unul dintre cele mai urate orase din tara, peste tot unde te uiti – numa betoane,blocuri gri…peisaj oribil,HOROR……ca sa nu mai vb. ca vara va fi infernal sa circuli p acolo ,fara pic de umbra,oxigen!……….pacat,credeam ca Stepanescu e altceva dar prin cea ce face intra si el in categoria celor mai slabi primari din istoria Resitei alaturi de cei 3 care au fost inaintea sa!

 3.   Am ajuns să nu mai vedem în jur decat blocuri, maşini şi betoane, iar aerul e irespirabil! Înţeleg că vreţi mai mulţi bani prin marcarea unor parcări noi, înţeleg că vă trebuie lemn să încălziţi serele, dar s-a mers deja prea departe! Se taie fără discernămant că aşa vrea un patron sau altul să i se vadă mai bine magazinul, se scot arbori tineri care nu deranjau pe nimeni, s-a stricat orice simetrie iar alternanţa asta de arbori de diferite mărimi plantaţi fără nicio logică dau un aspect foarte urat oraşului. Ce să mai zic de aşa-zisa toaletare, care pentru primarul silvicultor înseamnă să mai lase dintr-un pom superb doar un ciot de 3 m fără crengi…

 4. Dacă măcar aţi trece cu ochii peste articol, aţi vedea şi voi că toţi copacii tăiaţi acum vor fi înlocuiţi! Vai şi amar! Mai bine aţi sări cu ochii, nu cu gura…

  •  nu mă încantă deloc să văd în locul pomilor frumosi ce i-aţi tăiat nişte lăstari de 1 m pe care-i puneţi iar apoi nu-i mai udaţi…uitati-vă cati pomi s-au prins din cei ce i-aţi plantat anii trecuti…aproape nici unul…în plus un copac are nevoie de mult timp să se dezvolte, va trebui să asteptam 15-20 de ani sa ajunga la nivelul celor doborati acum in 5 minute…oricum Stepanescu va ramane în istorie drept spaima copacilor, cand se va pune la o umbră îşi vor trage crengile automat că ştiu că se află în mare pericol…mare păcat!

  •  ……..pana ajungi sa ai umbra de la copacii cei vor planta mai trece apa pe Barzava, creste barba pana la pamant…. 🙂

 5. pe republicii la ora asta (miercuri 1 august 2012 ora 8.37) se aud motoarele jalnice ale drujbelor ce pun la pămant alţi şi alţi pomi. cred că cei ce iubim verdele, frumosul şi aerul curat ar trebui să protestăm şi poate să ne legăm simbolic de cate un copac, doar aşa îi mai putem salva…o să-i taie bandiţii pe toţi, nu le mnai ajung ăia din pădure

 6.  se putea cauta alte solutii nu sa ne distruga si putina sursa de oxigen si umbra de pe bulevard. plus ca mai vedeai si altceva decat blocuri si betoane.
  sunt f dezamagit de acest lucru. credeam ca pe domnul primar il intereseaza totusi mai mult latura asta dar se pare ca m-am inselat.

 7. probabil primarul taie copacii pentru a face floraria ”perana” mai bogata, doar sunt inrudiți!

 8.  vreti umbra? mergeti in parcuri, ca de aia ati urlat sa va faca parcuri europene! nu vreti parcari? atunci nu comentati ca sunt masini parcate pe trotuar!
  in spatele blocurilor cresc boscheti, tufe si alte cele, nici macar nu va intereseaza sa le ingrijiti, dar comentati! sa rada tot, si sa faca parcari!!!

  • care parcuri??? sunt 2 in tot orasul. probabil esti unul care sta toata ziua cu fundul in masina si atunci normal ca te gandesti la ce te doare pe tine.
   partea a doua e deja alt subiect…

Adaugă comentariu