Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Procentajul alocat pentru asistenţa medicală primară creează agitaţie printre medicii de familie.Această prevedere, alături de altele, este cuprinsă în proiectul Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013-2014, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii.

Documentul prevede introducerea coplăţii pentru spitale, pentru serviciile medicale acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii fiind de cinci lei, iar cel maxim este de 10 lei. Prin proiectul de act normativ a fost modificată şi ponderea alocaţiilor din asistenţa medicală primară.

Astfel, pentru numărul de pacienţi înscrişi pe listă (plata per capita), medicii de familie vor primi 70 la sută, iar pentru serviciul acordat unui pacient, restul de 30%. Totodată, valoarea punctului va creşte de la 1,9 la 2, după cum a anunţat ministrul Sănătăţii.

„În prezent, ponderea este 50-50%. Prin urmare, prin noul procentaj, este încurajată nemunca, sunt încurajaţi cei care au un număr suficient de pacienţi pe listă şi nu medicii care consultă. Este cu atât mai jenant cu cât, prin valoarea punctului «mărită», se ajunge la paradoxul în care un tuns la frizerie costă în jur de 14 lei, iar o consultaţie medicală – zece lei“, a precizat un medic de familie reşiţean indignat.

Potrivit proiectului de act normativ, Consultaţiile de urgenţă la domiciliu şi activităţile de transport sanitar neasistat în sistemul asigurărilor sociale de sănătate se acordă de către unităţi specializate private, autorizate şi evaluate. Hotărârea de Guvern ar urma să intre în vigoare la data de 1 martie 2013, dată de la care se abrogă HG nr. 1389/2010.

Flavius Rotariu