Din categoria celor care dau tot mai puţini bani pe mâncare fac parte pensionarii, cu venituri mai mici de 700 de lei, şi familiile ale căror venituri lunare nu depăşesc 1.000 de lei.
Primii sunt nevoiţi să-şi drămuiască cu grijă fiecare leu, achitându-şi mai întâi medicamentele şi facturile la utilităţi, iar ceilalţi se rezumă la cumpărarea alimentelor de bază. La vremuri de criză, bugetul pentru cumpărături al românului este unul pe măsură.
Tot mai mulţi reşiţeni sunt nevoiţi să renunţe la unele alimente din coşul zilnic de cumpărături. Din categoria celor care dau tot mai puţini bani pe mâncare fac parte pensionarii cu venituri mai mici de 700 de lei, precum şi familiile ale căror venituri lunare nu depăşesc 1.000 de lei.
Primii sunt nevoiţi să-şi drămuiască cu grijă fiecare leu, achitându-şi mai întâi medicamentele şi facturile la utilităţi, iar ceilalţi se rezumă la cumpărarea alimentelor de bază.
„E foarte greu să te descurci atunci când ai o amărâtă de pensie de 600 de lei. Sunt singură, nu am pe nimeni, iar viaţa e foarte scumpă la oraş. M-aş muta la sat, dar nu am unde, că nu mai am pe nimeni. Supravieţuiesc şi eu cum pot. În urmă cu cinci ani, îngrijeam bătrânii în Germania. După o perioadă însă mi-a fost din ce în ce mai greu şi am renunţat, aşa că acum sunt nevoită să trăiesc doar din pensia de la stat“, ne-a spus pensionara Elizabeta Matei.
Femeia mai spune că cele mai mari greutăţi le întâmpină iarna, atunci când factura la utilităţi este mare. Deşi face economii, femeia se descurcă foarte greu, fiind nevoită să cumpere doar alimentele de bază – pâine, lapte, ouă, cartofi, fasole şi, din când în când, câte un kilogram de carne de pasăre.
„Sunt multe bunătăţi în magazinele astea mari, dar sunt şi scumpe. Nu prea cumpăr din ele, că nu am cu ce. Îmi fac aprovizionarea de la piaţă“, mai spune pensionara.
Nu doar consumatorii resimt criza, ci şi patronii unităţilor alimentare. Aceştia spun că vânzările au scăzut comparativ cu anii trecuţi, iar în actualele condiţii economice speranţe de mai bine nu prea sunt.
„Foarte mulţi oameni au rămas peste noapte şomeri, iar oraşul nu le dă multe oportunităţi de angajare. Sunt familii cu doi-trei copii, iar bani în casă aduce doar unul dintre părinţi. În aceste condiţii, la ce să te mai aştepţi? Mulţi intră în magazin şi cercetează atent fiecare produs, ca în final să cumpere doar o pâine, ulei, un parizer şi câteva ouă“, ne-a spus Cristina Tudor, administratorul unui magazin din Reşiţa.
Roxana Nafiru