CARAŞ-SEVERIN – O spune cel care se luptă cu morile de vânt ale turismului cărășean, Romeo Dunca, după ce a văzut că italienii construiesc o superpârtie de schi la 100 de kilometri de Cluj!
Asta în timp ce planurile lui Dunca pentru turismul din Caraș-Severin nu pot fi puse în practică din cauza factorilor administrativi și politici care, în opinia unuia dintre principalii investitori în turismul montan din zona noastră, „au ținut în sărăcie și subdezvoltare un județ și niște zone care ar fi trebuit să dea tonul în turism”. Iar una dintre aceste zone, cea mai fezabilă pentru un turism de top, este Poiana Mărului, cu acces direct pe Nedeea.
De altfel, proiectul de suflet al lui Dunca, cel al zonei Nedeea – Muntele Mic e finalizat încă din 2011 și propune 120 de kilometri de pârtii cu poziționare între cotele 1300 și 2130, dar și cea mai lungă pârtie din Europa de Est, de 13 km, cu 1320 m diferență de nivel. Doar că în timp ce alte regiuni din țară întrevăd potențialul turistic al zonei lor și încearcă să facă ceva, așa cum vă spuneam că se întâmplă lângă Cluj cu investiția oamenilor de afaceri italieni, la noi…
„Niciunde în România nu a existat și nu va exista vreodată un loc mai fezabil și mai ușor de modelat pentru a fi realizată o stațiune de schi de top decât zona Poiana Mărului, cu acces direct pe Nedeea. Proiectul e finalizat cu acuratețe încă din 2011 în cel mai mic amănunt, dar incompetența, răutatea, invidia și lipsa de interes au făcut să nu fie încă realizat și, astfel, în loc ca bugetul de stat și județul Caraș-Severin să încaseze un miliard de euro anual, exportăm în Austria. Exportăm lemn de foc pentru pensiunile și hotelurile de acolo, bucătari, ospătari, cameriste, mecanici și cam tot de ce au nevoie furnizorii de servicii turistice. Și tot Austria câștigă și atunci când turiștii români, în dorința lor de a ajunge la schi acolo, alimentează în țară la Petrom sau OMV. Norocul pe care îl are Austria pentru că noi ne batem joc de potențialul montan al Carașului e incomensurabil”, spune cu năduf Romeo Dunca, care e foarte sigur că turismul e singura opțiune de dezvoltare a județului Caraș-Severin.
Mai exact, turismul montan de patru anotimpuri, care să aducă în județ, anual, zeci de mii de turiști tot de pe meleaguri mioritice. Să-i atragă chiar și din zona Clujului, acolo unde se poate face turism, acolo unde autoritățile sunt cu mintea deschisă. Ar fi singura șansă reală de înavuțire a diverselor categorii sociale care trăiesc aici, în Caraș-Severin, un județ care ar fi trebuit să dea tonul în turism, dar a fost ținut sărăcie și subdezvoltare de penali și incompetenți săraci cu duhul, consideră timișoreanul care continuă să creadă că, într-o bună zi, la Poiana Mărului sau pe Muntele Mic și Țarcu se va face un turism ca-n Occident.
„Iată că alte regiuni din țară întrevăd potențialul turistic și încearcă să facă ceva… Deși nimic nu se compară cu Nedeea… Iar a veni pe autostradă de la Cluj la Simeria, sau chiar la Marginea, ca apoi să treci de la Valea lui Liman pe la Voislova și mai apoi Zăvoi și Poiana Mărului, e mai ușor și mai rapid decât la a ajunge de la Cluj la stațiunea Borșa”, mai adaugă Dunca.
Nina Curiţa