Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Pentru încărcarea maşinilor electrice la staţiile de pe raza municipiului Reşiţa, tariful pentru 1 kwh a fost stabilit de aleşii locali la 1 leu cu TVA inclus, la care se adaugă şi comisionul operatorului de plăţi!

Dacă, până nu demult, posesorii de maşini electrice puteau să-şi încarce gratis maşinile la staţiile de încărcare amplasate în diverse zone din oraş, începând de acum lucrurile stau cu totul altfel. Încărcarea maşinilor electrice se va face contracost. Decizia a fost luată de curând de aleşii locali într-o şedinţă fulger, în cadrul căreia a fost aprobat regulamentul privind funcţionarea şi exploatarea staţiilor de încărcare pentru autoturismele electrice.

Astfel, proprietarii de maşini electrice şi hibride vor fi nevoiţi să achite un tarif de încărcare. Tariful pentru 1 kilowat oră (kwh) este de 1 leu cu TVA inclus, la acesta adăugându-se şi taxa percepută de operatorul digital de plăţi, în baza unui protocol şi a unui contract de servicii de utilizare pentru aplicaţia EvGo Smart Charge, ambele încheiate cu municipalitatea reşiţeană. Tariful pentru încărcarea autoturismelor la staţiile din municipiul Reşiţa precum şi comisionul perceput de operatorul de plăţi sunt suportate de beneficiarul final al încărcării, indiferent dacă acesta optează pentru plata cu cardul înrolat în aplicaţie sau direct la POS fără aplicaţie.“, au precizat reprezentanţii primăriei.

De asemenea, regulamentul recent aprobat mai prevede ca locul de parcare folosit pe durata încărcării să fie contracost, cu respectarea orarului, tariful fiind cel perceput pentru locurile de parcare în parcările cu plată din municipiul Reşiţa. „Proprietarul maşinii care doreşte utilizarea staţiei de încărcare, va achita costul aferent energiei electrice în avans, drept sumă reţinută, conform procedurii afişate la staţia de încărcare. Încărcarea se opreşte automat în momentul în care se va ajunge la suma reţinută în avans, sau după caz, se restituie suma rămasă şi neconsumată.“, mai prevede noul regulament.

În caz de nerespectare a măsurilor prevăzute de administraţia locală cu privire la modul de exploatare al staţiilor electrice de reîncărcare, precum şi pentru eliberarea locurilor de parcare special amenajate, un agent constatator poate aplica pe lângă sancţiune, respectiv amenda contravenţională cuprinsă între 100-400 de lei, şi o măsură complementară, mai exact, cea de ridicare a autoturismului. Potrivit reprezentanţilor Serviciului Parcări din cadrul Direcţiei de Administrare a Domeniului Public şi Privat, toate sumele încasate din exploatarea sistemului se constituie venituri la bugetul local.

JCS-Nicoleta Moraru