Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Mai mulţi tineri au putut observa modul în care se desfăşoară un proces în sala de judecată.La sediul Tribunalului Caraş-Severin a fost organizată joi o manifestare menită să celebreze Ziua europeană a justiţiei civile, fiind invitaţi să participe elevi de la clase din ciclul gimnazial şi studenţi de la Universitatea Eftimie Murgu din Reşiţa.

Aceştia au fost conduşi în sălile de şedinţă în care se desfăşoară procese cu specific civil, li s-a explicat la un nivel minimal instituţiile care guvernează procedura civilă, au fost conduşi într-un scurt tur al instanţei pentru a vedea compartimentele de activitate din cadrul tribunalului.

Tinerii au putut afla detalii despre circuitul unui dosar, iar preşedinţii de secţii şi judecătorii au răspuns la întrebările acestora. „Scopul acestui tip de manifestări îl reprezintă familiarizarea tinerilor cu fenomenul jurisdicţional, cu modul de îndeplinire al actului de justiţie. Asta doar în materie civilă, pentru că a fost specificul acestei zile. Practic, copiii şi studenţii pot lua contact în mod nemijlocit cu desfăşurarea unui proces civil, astfel încât să fie familiarizaţi cu felul în care se desfăşoară justiţia la nivel naţional“, a precizat judecătorul Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin.

Flavius Rotariu