CARANSEBEȘ – Așa a caracterizat managerul unității sanitare, Adrian Cican, ziua de miercuri, cu doar câteva ore înainte de a fi revocat din funcție prin ordin al ministrului Sănătății!
Cican a susținut o conferință de presă, alături de președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu și primarul Caransebeșului, Felix Borcean, pentru a prezenta ultimele investiții din spital, realizate atât cu sprijinul administrației județene, cât și al celei locale. „Pentru spitalul din Caransebeș azi e o zi nu importantă, ci foarte importantă, în care se poate demonstra că județul Caraș-Severin aduce o plusvaloare și o contribuție extraordinară la serviciile medicale de performanță sporită în medicina românească. Astăzi dăm în folosință extinderea secției ATI pe secția de Interne cu 25 de paturi, efectiv reconstrutiă total, de la dotări, instalații electrice, termice, prin contribuția Primăriei Caransebeș. Tot de astăzi avem un aparat PCR de depistare a infecției cu SarsCov 2, dar și o nouă rețea de oxigen, după 50 de ani, finanțată integral cu 800.000 de lei de Consiliul Județean, plus partea de vacuum și aspirație. Iar la sfârșitul lunii vom avea și cele două stații de oxigen medical, adică vom deveni independenți în ce privește oxigenul medical, investiție suportată de un partener extern pe 7 ani”, a precizat Cican.
La rândul său, președintele Consiliului Județean, Silviu Hurduzeu, a spus că forul județean nu putea să nu răspundă pozitiv solicitărilor venite din partea spitalului din Caransebeș, așa cum a făcut-o și în cazul Spitalului Județean de Urgență Reșița sau al celor din Oțelu Roșu, Oravița sau Moldova Nouă. „Sprijinul nostru a fost unul firesc. Iată că într-o lună de zile de la momentul când am alocat banii în CJ pentru stația de oxigen medical, aceasta poate fi data în folosință. Diferența până la 800.000 de lei era pentru achiziționarea unui aparat PCR, l-a achiziționat CJ pentru că spitalul nu putea, valoarea este de aproximativ 285.000 de lei. Inițial, achiziția era pentru spitalul din Reșița, dar spitalul primind de la Primăria Reșița, aparatul a fost dat la Caransebeș. Ceea ce este important e că pentru aceste două investiții importante, banii pot fi recuperați de la Uniunea Europeană, ambele investiții pot fi decontate. Pentru aparat procedura va fi făcută de CJ, pentru rețeaua de oxigen de către spital, banii chiar dacă sunt de la CJ vor rămâne tot la spitalul din Caransebeș pentru alte investiții”, a declarat și șeful județului.
Primarul Felix Borcean a punctat că ceea ce s-a reușit în scurt timp la spitalul din Caransebeș, și chiar și la Reșița, este un model de înțelegere în vreme de criză între oameni care încearcă să schimbe niște lucruri, lăsând la o parte orice fel de pasiuni politice sau divergențe. „Dl președinte Hurduzeu a înțeles că și spitalul din Caransebeș are nevoie de o finanțare substanțială pe care bugetul local nu și-o permite, cu toate eforturile noastre susținute pentru a dirija mare parte din fondurile care nu mai puteau fi folosite pe alte domenii către spital. Îl felicit pe managerul Cican, cel care a pus lucrurile în mișcare și pe președintele Hurduzeu, cu care avem o înțelegere foarte bună, dar dacă tot trebuie să felicit pe cineva sunt cei care se află în lupta cu virusul, personalul medical. Și ambulatoriul este unul din punctele pe care am reușit aproape să-l finalizăm, e un motiv de bucurie, de mândrie, în ciuda criticilor, numai noi știm cîte piedici, câte șicane, ca să fac un joc de cuvinte Cican-șicane, ni s-au pus. Aparatul PCR e și pentru viitor, nu ne ajută doar la SarsCov 2”, a concluzionat și edilul Caransebeșului.
JCS-R.M.