Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Poliția județului amintește proprietarilor de câini că identificarea prin microcip este obligatorie, în caz contrar riscând amenzi de până la 10.000 de lei. Până la 12.000 de lei riscă proprietarii care nu le asigură adăpost, hrană, spațiu suficient de mișcare, asistență medicală, îngrijire și atenție!

Să deții un câine nu este deloc o joacă, iar proprietarul nu are doar drepturi asupra „celui mai bun prieten“. „Microciparea câinilor este obligatorie, conform legii. 30 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 14.000 de lei au fost aplicate de polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor Caraș-Severin de la începutul anului, pentru nerespectarea obligațiilor legale referitoare la identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, dar și a condițiilor de bunăstare ale animalelor! Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor efectuează zilnic verificări pe raza județului privind respectarea de către deținătorii de animale a obligațiilor legale referitoare la identificarea prin microcipare a exemplarelor canine, precum și cu privire la respectarea condițiilor de bunăstare ale animalelor!“, informează Poliția județului.

Legea îi obligă pe proprietari sau pe deținători, fie că sunt persoane fizice sau juridice, să-și identifice câinii prin microcipare. „Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațiile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare. Câinii se identifică prin microcipare în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea sau donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora. Neidentificarea câinilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 5000 lei la 10.000 de lei! Totodată, proprietarii de câini sunt obligați să notifice medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte!“, precizează IPJ.

Nu trebuie uitat faptul că oricine deține animale are obligația să le asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă în cantități suficiente, posibilitate de mișcare suficientă, îngrijire și atenție, dar și asistență medicală. Cine este deținătorul care are aceste obligații? Poliția județului detaliază: „Prin deținător de animale se înțelege proprietarul, persoana care deține animalul cu orice titlu valabil sau orice persoană fizică sau juridică în îngrijirea căreia se află animalul respectiv. Nerespectarea acestei prevederi legislative se sancționează cu amendă de la 3.000 lei la 12.000 lei!“

JCS-A.M.