Caraş-Severin, Romania

CARAȘ-SEVERIN – Acolo se va înființa un centru maternal, în vreme ce la Reșița unul similar se va închide!

Subiectul acestor schimbări a fost adus, recent, în dezbaterea consilierilor județeni, Ionuț Popovici cerând explicații în plus vizavi de aceste modificări. Consilierul județean considera inoportună închiderea centrului maternal de la Reșița, respectiv deschiderea acestuia la Zăgujeni, prin prisma faptului că reședința județului oricum are mai mare nevoie de o asemenea facilitate, dat fiind și numărul mare de locuitori. Și în plus nu înțelegea de ce se închide centrul de plasament de la Zăgujeni.

Explicațiile secretarului general al județului, Darian Ciobanu, s-au axat pe faptul că, de fapt, în organigramă nu intervin mari schimbări, că în urma tuturor operațiunilor, în structura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, din cele 1102 posturi vor rămâne 1094, că oamenii nu vor fi disponibilizați, ci preluați prin transfer. Ba mai mult, angajaților vizați de schimbări li s-a cerut acordul în acest sens. Iar puținele posturi desființate erau, de fapt, vacante, lucru care nu aduce atingere activității instituției, dorindu-se totodată ca niciun angajat să nu plece acasă.

„La Centrul <<Raisa>> Reșița se desființează opt posturi vacante, prin desființarea centrului maternal, sens în care din cele 78 de posturi din prezent rămân 70, adică 69 de execuție, unul de conducere. Se desființează două posturi de paznici, pe considerentul că paza a fost externalizată, și se înființează un post de educator și un post de supraveghetor de noapte în locul lor. La Centrul <<Casa Noastră>> Zăgujeni rămân cele două apartamente, cu o capacitate de 12 locuri, 6 locuri pe apartament, sens în care se înființează centrul maternal, cu o capacitate de 10 locuri cuplu mamă-copil. Rămân tot 23 de posturi ca înainte, 10 posturi pe apartamente, 10 posturi pe centrul maternal și trei posturi care deservesc ambele servicii“, a completat secretarul județului.

Legat de temerea consilierului Popovici, vizavi de vreun caz în care o mamă abuzată de la Reșița ar avea nevoie de ajutor în toiul nopții și că ar trebui să ajungă, împreună cu copilul, la Zăgujeni, Daniela Miloș, director executiv adjunct al DGASPC, a explicat: „Centrul maternal preia beneficiari din întreg județul. Indiferent de unde vine beneficiarul, tot într-un centru maternal ajunge, el fiind preluat cu autoturismul instituției“.

La întrebarea lui Popovici „de ce s-a închis centrul de plasament de la Zăgujeni“, a răspuns tot secretarul județului: „Din cauza lipsei de adresabilitate. Nu mai există beneficiari, nici în prezent, nici în timp. Sens în care țineam o structură funcțională și plăteam niște oameni în ipoteza în care nu îngrijeau pe nimeni“.

Vizavi de închiderea centrului maternal de la Reșița și deschiderea celui de la Zăgujeni, decizia s-a bazat pe faptul că județul are la Zăgujeni clădirea în proprietate.

Și chiar dacă Popovici nu s-a arătat înduplecat de explicații, președintele CJ, Romeo Dunca, a completat: „Nu merita să stea 70 de angajați acolo care nu au mai avut obiectul muncii în ultimii doi ani. Am înțeles că au fost foarte puține cazuri“. „Au fost puțini beneficiari pe centrul de plasament pentru că noi ne-am propus închiderea centrului de plasament, fiind o unitate rezidențială de tip clasic, a precizat Daniela Miloș. Noi ne propunem ocrotirea beneficiarilor, în principal a minorilor, în unități de tip familial“.

După toate dezbaterile, proiectul a trecut, astfel că în structura DGASPC, la „Casa Noastră“ Zăgujeni a fost desființat centrul de plasament, fiind deschis centru maternal, iar la Reșița, la „Raisa“, a fost închis centrul maternal.

JCS-Antoniu Mocanu