Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Româncele care vor naşte începând cu 1 martie prin cezariană vor trebui să plătească în cazul în care serviciul medical este unul la cerere, şi nu unul în caz de urgenţă, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Această modificare este prevăzută în ultima formă a pachetului de bază de servicii medicale, proiect publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii. La Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa au avut loc, anul trecut, un număr de 855 de naşteri, potrivit declaraţiilor Violetei Florea, purtătorul de cuvânt al unităţii. Dintre acestea, 687 au fost naşteri naturale, iar restul prin cezariană.

Din luna lui Mărţişor, atunci când autorităţile estimează că va intra în vigoare noul pachet de bază de servicii medicale, lucrurile vor sta cu totul altfel pentru viitoarele mame, pentru că statul va deconta numai naşterile naturale şi cezariana de urgenţă. Ultimul raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe tema naşterii prin cezariană arată că deşi nivelul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere la nivel mondial, numărul femeilor care apelează la acest tip de naştere este destul de mic.

Cercetarea cuprinde date adunate din 65 de state, printre care şi România, ţară care se află la mijlocul clasamentului.