Caraş-Severin, Romania

CARANSEBEȘ – Asta spune primarul Felix Borcean, dând ca exemplu un imobil de lângă muzeu, din care au mai rămas doar niște ziduri, și acelea șubrede rău!

Am tot scris de Comunitatea de Avere din Caransebeș, o clădire monument care pică efectiv aproape în fiecare zi, o clădire cu niște proprietari pe care i-ai de unde nu-s! Nu e însă singura din zona Parcului Dragalina, și nu ne referim la Muzeul Caransebeș, aflat în proprietatea Consiliului Județean, care va ajunge într-o bună zi ca și Comunitatea de Avere, dacă nu se intervine cât mai curând pentru reabilitarea imobilului. Ne referim în schimb la o clădire mai mică (foto), lipită de muzeu, din care au mai rămas doar părți din pereți. Pe vremuri, acolo a fost la un moment dat o mică sală de sport pentru școala de lângă, după care a devenit adăpost pentru oamenii străzii, până s-a produs un incendiu. Astăzi, e doar o dărăpănătură în zona centrală, care, conform celor de la Cultură, trebuie pusă în valoare și nu dărâmată.

„Vreau să sparg clădirea aia de lângă Generală 8, nu mă lasă, urâtă ca dracu, nu mă lasă că ține muzeul. Dacă vreau să mă apuc aici în centru, nu mă lasă, dați voi niște telefoane să vedeți ce se întâmplă cu clădirile astea de patrimoniu, ajung să cred că mai bine le dărâma Ceaușescu. La fel se întâmplă cu Comunitatea de Avere. Noi suntem o națiune care ne faultăm singuri, ne punem piedici singuri, nu dau vina pe nimeni, așa suntem noi.”, le-a spus primarul Felix Borcean aleșilor locali care au ridicat recent problema clădirilor aflate în paragină din centrul istoric. Una dintre acestea aparține chiar Primăriei, însă „am sunat la Cultură, barem să ne dea voie să vopsim geamurile, să aranjăm un pic, și au spus nu”, au precizat reprezentanții municipalității.

Și dacă aminteam la început de Comunitatea de Avere, să mai spunem că joi după-amiază a mai căzut o bucată de acoperiș, din fericire fără a fi nimeni rănit. Deocamdată! E posibil ca, în scurt timp, Primăria Caransebeș să demareze procedurile de executare silită pentru a prelua clădirea în contul datoriilor la bugetul local. Probabil va deveni proprietarul imobilului. Ce va face apoi cu clădirea? Greu de spus! Dacă trei pereți de lângă muzeu sunt intangibili, darmite un imobil cu etaj din care pică bucăți în fiecare zi!

JCS-R.M.