Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. USR și PLUS au fost construite de oameni care la peste 25 de ani de la Revoluția din 1989 au văzut cum speranțele și năzuințele lor au fost înșelate de politicieni, cum promisiunile unei vieți mai bune s-au transformat aproape de fiecare dată în dezamăgiri, cum corupția și incompetența au pus stăpânire pe țară, în fiecare comunitate, în administrație, în școli sau spitale!

Acestea au fost motivele care ne-au determinat să intrăm în politică. Să redăm speranța că nu e totul pierdut, că românii merită tratați cu demnitate, că politicienii trebuie să servească interesele semenilor lor, nu oamenii să îi servească pe ei. Că POLITICA e despre interesul public, nu despre interesele personale sau ale clicilor de partid.

Și am dovedit-o în toți acești ani. În Parlament acolo unde am luptat cu cei care au încercat să sugrume justiția prin Ordonanța 13, în București, în consiliile locale unde am adus transparență și profesionalism și unde ne-am opus sistematic distrugerii capitalei. Nu am făcut niciodată înțelegeri netransparente, nu am negociat funcții și privilegii, am pus întotdeauna principiile deasupra intereselor mărunte.

Prin acțiunile noastre am arătat că se poate, că românii așteaptă altfel de politică și de politicieni, că politica se poate face și altfel. Inițiativa „Fără penali în funcții publice“ ne-a confirmat că România s-a schimbat, că cei care au condus țara mințind, furând sau înșelând nu mai au ce căuta în politică.

Anii de tranziție în Caraș-Severin au fost ani dificili, plini de speranță și încredere că lucrurile vor evolua pozitiv. Din păcate, așteptările bănățenilor s-au năruit rând pe rând. Cel mai vechi centru metalurgic din România a fost distrus și odată cu el viețile și viitorul familiilor de aici. Zonele miniere s-au închis rând pe rând, fabricile au ajuns la fier vechi, iar pădurile și ariile protejate au căzut răpuse în fața drujbelor. Tot ce s-a construit prin priceperea, seriozitatea și încăpățânare specifică bănățenilor, cu multe sacrificii, generație după generație, a fost distrus. Băile Herculane, o perlă a turismului încă din perioada Imperiului Austro-Ungar, se degradează de la an la an. Locurile cu o frumusețe rară, cu oameni muncitori, au început să fie lăsate cu totul în urmă în căutarea unui loc mai bun unde familiile să își regăsească liniștea. Peste 100.000 de bănățeni au plecat în ultimii 30 de ani din județ. Muncesc sau trăiesc în Timișoara, în Austria, Germania sau Spania.

La toate acestea au contribuit aceeași politicieni care au administrat județul nostru, casa noastră.

Aceiași oameni vor veni și în perioda următoare să promită, să negocieze beneficii personale, să construiască feude de unde să răsplătească cu funcții fidelii. Vor migra în continuare de la un partid la altul, lipsiți de orice scrupule, se vor lăuda pe munca și profesionalismul celor care muncesc și fac lucrurile să se miște în județ și care mai cred în Caraș Severin.

Alianța noastră USR PLUS din Caraş-Severin este constituită pe nemulțumirile și speranțele celor care au ales să nu mai stea deoparte și să ajute la reconstrucția încrederii și speranței din regiune. Am ales să facem politică pentru a da posibilitatea celor ca noi să aibe o opțiune. Venim cu profesioniști, cu mulți tineri, cu entuziasm și devotament față de principii și reguli. Libertatea, egalitatea în fața legii, democrația, solidaritatea, dreptul la educație și sănătate, dreptul la un mediu sănătos sunt valorile de la care le revendicăm și pe care le apărăm. Am făcut asta până acum în Parlament și o vom face și în Caraș Severin dacă ne veți acorda încredere. Partenerii noștri sunteți voi, cei care ați strâns semnături alături de noi în campania „Fără penali în funcții publice”, care ați ieșit în stradă când justitia a fost amenințată, care ați manifestat pe 10 august. Mergem încrezători în alegeri, fără aranjamente și jocuri de culise, așa cum se obișnuiește în campania electorală.

Și pentru că în ultima perioadă zumzetul și zvonurile legate de poziția noastră în alegeri s-au întețit, ne simțim datori în fața cărășenilor să lămurim situația. Alianța noastră nu a încheiat cu alte partide înțelegeri, alianțe sau funcții. Am primit o singură oferta din partea PNL-ului. Am purtat 3 runde de discuții în căutarea unei soluții care să crească șansele unei construcții electorale capabile să învingă coaliția formată în jurul PSD Caraș-Severin. Din păcate, această șansă nu a fost fructificată. Negocierile s-au împotmolit prin atitudinea și tonul celor care ne-au invitat la negocieri, prin postări nedemne de luat în seamă, cu acuze și procese de intenție la adresa conducerii alianței. Dacă se face cineva vinovat de eșecul acestor negocieri cu siguranță vina trebuie căutată la PNL. Afirmațiile repetate ale domnului Dunca din spațiul public nu îi fac cinste nici lui, nici PNL care cu surprindere vedem că îl acompaniază. În afaceri ca și în politică onestitatea, respectul și încrederea constituie resorturile oricărui gen de colaborare. Am primit în schimb acuze, am fost tratați cu aroganță și desconsiderați.

Dacă la primele două întâlniri, la care au participat domnul Dunca si domnul Popa, s-a discutat doar despre o formulă de a participa pe lista comună la CJ si CL Reșița, la ultima întâlnire, la care au participat domnul Rădoi, domnul Stan și domnul Surdu, ni s-a comunicat că oferta transmisă de dimineață prin zoom de către domnul Vela este de a merge pe liste comune în toate orasele din județ și că fie o acceptăm, fie nu mai discutam deloc. Ne-am regăsit ca în Urzeala Tronurilor între două cercuri străine de noi. Nu așa putem clădi punți de colaborare. Noi am fost deschiși la susținerea reciprocă a candidaților cu șanse, la construcția unor liste comune, dar nu în orice condiții.

Voturile și încrederea cărășenilor nu sunt monede de schimb pentru noi. Nu ne-am propus să intrăm în polemică cu domnul Dunca, dar nici nu putem să asistăm nepăsători la valul de acuze la adresa noastră și a liderilor celor două formațiuni din județ, Andrei Plujar și Daniel Toma.

Rămânem convinși că alegătorii cu gândire liberală și dornici de schimbare care oscilează să aleagă între PNL și Alianța USR-PLUS, cum declară și domnul Dunca, cunosc destul de bine ce reprezintă liberalismul local autentic și înțeleg mai bine opțiunile pe care le au în față.

Până la urmă, PUTEREA stă în votul fiecăruia.

„Negociem orice, dar nu negociem principii“- Corneliu Coposu

Alianța USR PLUS Caraș-Severin