BOCŞA – Este vorba de proiectul de restaurare a Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae“ din Bocşa Română, finanţat de ADR Vest, lucrări care au debutat în urmă cu mai bine de 1 an!
La fel ca în cazul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului“ din Ersig, a cărei restaurare a început în paralel cu cea a bisericii din Bocşa Română, cu binecuvântarea PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, pandemia şi vremea nefavorabilă au întârziat lucrările, care ar fi trebuit să fie gata. Termenul iniţial a fost în luna mai, însă acesta a fost prelungit printr-un act adiţional până în decembrie. Restaurarea celor două biserici, monumente istorice, a fost posibilă prin proiectul de finanţare din cadrul Regio-Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban și conservarea, protecţia și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural. Fiind mai mică, biserica de la Ersig ar putea să fie gata la toamnă, stadiul lucrărilor, aşa cum am consemnat recent într-un alt articol, fiind foarte avansat. La Bocşa va mai dura ceva timp, cel mai probabil, până la finele lunii decembrie, deci până la sfârşitul acestui an, deşi se lucrează intens şi aici.
Despre stadiul lucrărilor, preotul paroh Silviu Ionel Ferciug a precizat că se finisează restaurarea picturii în interior şi se pregăteşte terenul pentru cea din exterior: „Lucrările sunt în momentul de faţă avansate, acoperişul e gata, turla a gata, tabla e schimbată pe turlă, e şi zugrăvit, geamurile şi uşile sunt schimbate. Pictura este realizată de Carmen Lunganu, specialist restaurator pictură murală şi firma Donart. În interior pictura e destul de mult avansată, practic bolţile şi altarul sunt gata. Iconostasul îl restaurăm în regie proprie pe proiect, restaurarea e pe lemn şi e în lucru. De asemenea, s-au renovat toate stranele în regie proprie, iar în acest moment se efectuează lucrări de amenajare a curţii şi a început pregătirea pentru restaurarea picturii exterioare, se fac chituiri“. În proiect mai sunt prevăzute iluminatul arhitectural exterior, o hidroizolaţie perimetrală la exteriorul fundaţiilor pereţilor şi un sistem de drenaj exterior al apelor meteorice, precum şi o rampă pentru persoanele cu dizabilităţi. În ultima fază se va realiza sistemul de încălzire prin pardoseală.
Valoarea finanţării nerambursabile a proiectului este de 4.744.755,17 lei, iar valoarea totală de 4.841.705,91 lei. „Contribuţia noastră la proiect este de 2 la sută, a adăugat preotul paroh, dar pentru lucrările în regie proprie contribuie credincioşii, care donează diverse sume de bani, după posibilităţi, precum şi primăria, care ne-a dat anul trecut 100.000 de lei, pe care i-am decontat deja“.
În timpul efectuării lucrărilor de restaurare, slujbele sunt ţinute într-o sală de clasă de la Şcoala Gimnazială Nr.1, în proximitatea bisericii, aşa cum a precizat părintele care păstoreşte această biserică, supranumită şi „Voroneţul Banatului“. El a explicat şi de unde i se trage acest supranume: „Biserica noastră a fost supranumită «Voroneţul Banatului» pentru pictura exterioară, care este deosebită, unică în zonă. Nu mai există nicio biserică cu pictură completă, fiindcă noi n-avem doar anumite scene, toată biserica este pictată în exterior. Deci, condiţia în proiect a fost să nu se schimbe nimic la pictură, se reface doar ce a fost distrus sau ce a căzut din pictură, în rest se restaurează în aşa fel încât să se ajungă la pictura originală“.
Sfântul lăcaş, purtând hramul „Sfântul Ierarh Nicolae“, este monument istoric de categoria B, biserica fiind zidită în anul 1750 din piatră și cărămidă în stil baroc.
JCS-Alexandra Gorghiu